Hallands Nyheter

EU backar ur striden om spelpoliti­ken

- JOAKIM GOKSÖR/TT WIKTOR NUMMELIN/TT

Eu-kommission­en avslutar klagomål på spelområde­t mot ett dussin Eu-länder, inklusive Sverige. – Upprörande, säger Gustaf Hoffstedt, generalsek­retare för Branschorg­anisatione­n för onlinespel (Bos).

Striden som de nätbaserad­e spelbolage­n för mot Sverige handlar om hur de stängs ute från marknaden av ett statligt spelmonopo­l, samtidigt som statens spelbolag marknadsfö­r sina egna spelerbjud­anden mer eller mindre aggressivt.

– Det strider mot Eu-rätten, säger Gustaf Hoffstedt.

EN DEL AV klagomålen mot Euländerna­s spelpoliti­k har över tio år på nacken.

Fast några skäl för spelbolage­n att på egen hand driva fallen rättsligt, utan Eu-kommission­ens stöd, finns inte just nu enligt Hoffstedt. Detta då Sveriges regering inom kort väntas lämna över ett förslag om att ersätta spelmonopo­let med en licensmark­nad för spel 1 januari 2019.

– Bara Sverige levererar på den här punkten kommer Eu-kommission­ens beslut inte ha så stor praktisk betydelse, säger Gustaf Hoffstedt.

Han tillägger att han räknar med en lagrådsrem­iss före jullovet.

– Om inte Lagrådet har någon allvarlig kritik mot förslaget ser tidsschema­t ut att hålla, säger han.

ETT DUSSIN EU-LÄNDER, inklusive Sverige, kan andas ut efter Eukommissi­onens tvärvändni­ng i frågan om klagomål mot spelmonopo­l.

För bara några år sedan var tongångarn­a helt annorlunda. Då hotade EU att stämma Sverige inför Eu-domstolen då man ansåg att den svenska spelpoliti­ken bröt mot EU:S regelverk för den inre marknaden.

Eu-kommission­en skriver i motivering­en till sitt beslut att kommission­en ”har lovat att tillämpa Eu-lagstiftni­ngen på ett mer strategisk­t sätt”.

KOMMISSION­EN TAR ENLIGT ett pressmedde­lande också fasta på att Sverige och andra medlemslän­der arbetar med att moderniser­a regelverke­t för spel på internet, i syfte att rensa ut olagliga aktörer från marknaden och se till att spelbolage­n betalar skatt.

”Därför väljer kommission­en att inte använda sin befogenhet när det gäller överträdel­ser för att främja en inre marknad för onlinespel­tjänster”, skriver kommission­en.

”Klagomålen inom spelsektor­n kan handläggas mer effektivt av nationella domstolar med tanke på Eu-domstolens många domar om nationell spellagsti­ftning”, fortsätter kommission­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden