Hallands Nyheter

Tusentals amerikaner flyr från brandinfer­no

- TT-AFP

Ett brandinfer­no rasar fortsatt i Los Angeles-regionen i södra Kalifornie­n. Över 230 000 människor har tvingats fly, och tusentals hem hotas, bland dem flera exklusiva fastighete­r i Bel Air.

Myndighete­rna har utfärdat en så kallad lila varningsni­vå, något som aldrig hänt tidigare, på grund av extrema vindstötar som kan nå upp till 36 meter per sekund – med råge orkanstyrk­a. Kraftiga nordöstlig­a vindar har gett branden extra bränsle, och Los Angeles borgmästar­e Eric Garcetti uppmanar Los Angeles-bor att vara redo att fly med ett ögonblicks varsel.

Lågorna har slukat omkring 32 000 hektar sedan branden ”Thomas” bröt ut tidigare i veckan, och minst 4 000 brandmän bekämpar elden.

Ett av de områden som hotas är det exklusiva området Bel Air, där celebritet­er och miljardäre­r som popstjärna­n Beyoncé och Tesla-chefen Elon Musk bor. Polisen knackade dörr och gick ut med upprop i högtalare för att få folk att lämna sina hem.

Många tvingades fly lågorna så hastigt att de lämnat bokstavlig­t talat allt bakom sig,

– Allt har blivit aska. Allt. Vi har ingenstans att bo. Vi har förlorat saker vi aldrig kan få tillbaka, säger Marolyn Romera-sim på ett evakuering­scenter i Ventura till AP.

Den kraftiga vinden gör det svårare för brandmänne­n i släcknings­försöken. Men de har lyckats släcka den brand som hotat Gettymusee­t, med många berömda konstverk, enligt AP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden