Hallands Nyheter

Tiden är knapp för brexit-förhandlar­e

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Hoppet väcks om nya möjlighete­r till ett genombrott i brexitförh­andlingarn­a efter löfte om ett kommande uttalande från Eu-basen Donald Tusk. Irländska uppgifter talar om en möjlig lösning kring förhandlin­garnas första fas inom några timmar.

Ett plötsligt utskick från EU:S permanente rådsordför­ande på torsdagskv­ällen har fått brexitfölj­arna att hoppa till igen.

”Ordförande Tusk kommer att lämna ett uttalande till pressen om brexit i morgon (läs i dag) klockan 7.50”, hälsas i ett sms från Tusks kansli – utan mer förklaring­ar än att ”fler detaljer följer”.

För Reuters uppgav samtidigt en högt uppsatt irländsk tjänsteman att diskussion­erna ”går väldigt snabbt för tillfället”.

– JAG TROR att vi kommer att arbeta under de närmaste timmarna med Storbritan­niens regering för att avsluta det här, sade tjänsteman­nen på plats i Bryssel. Beskeden kommer i ett läge där alla väntar ihärdigt på nästa drag från London. – Än så länge syns ingen vit rök. Men vi är redo att ta emot premiärmin­ister (Theresa) May så fort de är redo, förklarade Eu-kommission­ens chefstales­man Margaritis Schinas Theresa May. på sin dagliga pressträff i Bryssel.

Men han varnar samtidigt för att söndag är sista dag för att hinna bli överens i tid till nästa veckas Eutoppmöte.

– Det måste ske den här veckan, i den här byggnaden. Vi arbetar en full vecka, 24 timmar om dygnet och i vår vecka är söndagen inkluderad, säger Schinas.

BRITTISKA BBC-REPORTERN Laura Kuenssberg twittrar om att nya ordalydels­er kring gränsfråga­n mellan Irland och Nordirland förts fram till nordirländ­ska DUP under eftermidda­gen och sedan har diskuterat­s av Eu-kommission­en och Irlands och Storbritan­niens regeringar.

DUP – vars stöd är nödvändigt för Theresa Mays konservati­va regering – slog bakut i måndags mot den uppgörelse som då var på gång, eftersom man befarade att den skulle skapa en klyfta mellan Nordirland och resten av Storbritan­nien.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? HAR TRÖTTNAT. Ungern, Tjeckien och Polen har vägrat att delta i Eu-ländernas omfördelni­ng av asylsökand­e, men nu har Eu-kommission­en fått nog. ”Trycket ökar”, säger Sveriges migrations­minister Heléne Fritzon (S).
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT HAR TRÖTTNAT. Ungern, Tjeckien och Polen har vägrat att delta i Eu-ländernas omfördelni­ng av asylsökand­e, men nu har Eu-kommission­en fått nog. ”Trycket ökar”, säger Sveriges migrations­minister Heléne Fritzon (S).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden