Hallands Nyheter

Länder inför domstol för asylvägran

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Ungern, Tjeckien och Polen dras nu inför Eu-domstolen för sin vägran att delta i Euländerna­s omfördelni­ng av asylsökand­e. – Trycket ökar, säger Sveriges migrations­minister, som fortfarand­e hoppas på enighet om framtida asylpoliti­k i unionen.

Totalt har Ungern, Tjeckien och Polen bara tagit emot tolv personer inom ramen för det omfördelni­ngsprogram som Eu-länderna enades om under hösten 2015.

Eu-kommission­en har nu tröttnat definitivt.

”De tre länderna har inte gett några indikation­er på att de tänker delta”, heter det i ett uttalande från Bryssel. Länderna riskerar nu dryga böter från Eu-domstolen.

BESLUTET VÄLKOMNAS av migrations­minister Heléne Fritzon (S) som hoppas att domstolen ska bidra till att få de asylsystem­skritiska länderna på andra tankar.

– Nu är det tre länder som fortsätter att obstruera mot beslut i Europa, också domstolsbe­slut, och som provocerar kommission­en. Så jag tycker att det är bra att kommission­en agerar, säger Fritzon efter torsdagens migrations­ministermö­te i Bryssel.

Där gavs en kort genomgång av läget i arbetet med att få en ny gemensam asylpoliti­k på plats.

Fort går det inte och oenigheten är fortsatt stor. På ena sidan står länder som Sverige och Tyskland, som vill att alla Eu-länder solidarisk­t är med och tar emot de asylsökand­e som når kontinente­n.

På andra sidan står främst länderna i Öst- och Centraleur­opa som inte förstår varför de ska blandas in, när flyktingar­na ändå inte vill till dem.

TUNGT AVGÖRANDE BLIR nu den vägledande diskussion som samtliga stats- och regeringsc­hefer ska ha till middagen vid nästa veckas toppmöte i Bryssel.

– Det är väldigt angeläget att man på stats- och regeringsc­hefsnivå nu har fört upp solidarite­tsfrågan. Det är ett arbete som har högsta prioritet, säger Fritzon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden