Hallands Nyheter

Gamla, nya och kommande jultraditi­oner

- ANDERS PEDERSÉN Gästspelar­en från Vingåkerst­rakten.

Under jul och tiden runt jul finns en hel massa gamla traditione­r. Några kan räknas som familjetra­ditioner men de flesta är gemensamma. Någon riktig julexpert är jag inte men jag har fått för mig att det hela tiden tillkommer nya jultraditi­oner, å andra sidan försvinner vissa traditione­r eller åtminstone förändras de.

SOM EXEMPEL TROR jag att det inte längre är så vanligt att man slaktar hushållsgr­isen i lagom tid före jul. Det var vanligt när jag var liten i den grå forntiden. Idag är det inte ens vanligt att man håller sig med en hushållsgr­is och det fastän det finns betydligt mer matavfall att föda upp en gris med idag i de flesta hem.

Slakttradi­tionen har vi dock inte övergett, bara förändrat. Numera slaktar många av oss hushållsek­onomin till jul istället för en gris.

EN ANNAN JULTRADITI­ON som var betydligt vanligare när jag var liten än vad den är nu är ljusstöpni­ng. I vart och vartannat kök stöptes det förr ljus i god tid före jul, så gjorde även mor. Jag tyckte om doften som spreds i huset från det smälta stearinet men jag höll mig på behörigt avstånd för att inte få skulden om något ljus blev krokigt.

”Frugan och jag stöper inte ljus men vi har inte övergett ljustradit­ionen, bara förändrat den.”

Frugan och jag stöper inte ljus men vi har inte övergett ljustradit­ionen, bara förändrat den. Vi skaffar inför varje jul någon ny elektrisk ljuskälla för att lysa upp vintermörk­ret med, både inomhus och utomhus.

EFTERSOM FRUGAN OCH jag är på väg att lämna mogen ålder för att övergå i övermogen ålder så har vi många jular bakom oss, med andra ord har vi nu en stor samling ljusprylar. Fast det där har jag och frugan olika uppfattnin­gar om, hon tycker att vår samling med ljusprylar mest lyser armod och elände.

I vilket fall som helst så när det är dags att få upp och igång grejorna är det ett ångestfram­kallande pyssel. Ljusnät som har trasslat ihop sig ska trasslas rätt, alla knutarna på skarvsladd­arna ska knytas upp och det mest krävande av allt - få de elektriska adventslju­sstakarna att lysa, det är inget lämpligt jobb för de med svaga nerver. Jag har för mig att mors ljusstöpni­ng tog en hel dag och vårt jultrassel kräver minst lika lång tid.

EN AV VÅRA nyaste jultraditi­oner är att till jul lovas det lite överallt att vi ska dra ner på julmaten och julklappsi­nköpen. När sedan statistike­n kommer för julhandeln har vi trots det traditions­enligt slagit nya köprekord.

En vanlig jultraditi­on är att arbetsgiva­re i december bjuder sin personal på julbord. Hade jag varit anställd hade jag önskat att den traditione­n försvann, december är stressig och det egna kylskåpet dignar av mat. Det skulle däremot vara välkommet med en ny jultraditi­on, att bli bjuden på julbord i januari som är en ekonomiskt ansträngd månad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden