Hallands Nyheter

Tuff svensk avslutning mot suveräna Norge

- LINUS SCHRÖDER TT

Frågan inför fredagens systerkamp i handbolls-vm: Går Norge att besegra? – Jag har lust att säga nej, säger spelmotorn Stine Oftedal inför mötet med Sverige i Bietigheim-bissingen.

Sverige har mött Norge i sju mästerskap­smatcher under 2000-talet.

En gång har det blivit blågul seger, i mellanrund­an i EM 2010, men då tog Norge snabb revansch när laget tog guld via 25–20 i finalen i danska Herning.

Senast klädde norskorna av Sverige fullständi­gt när de sprang ifrån till förödmjuka­nde 19–7 i första halvlek och vann kvartsfina­len i OS i Rio med 33–20.

Även i VM i Tyskland har det hittills varit klasskilln­ad. Blågult måste framför allt hitta rätt i försvaret om laget ska någon som helst chans i gruppspels­finalen.

– SER DET UT så här mot Norge i en halvlek så kan det vara minus 20. Det får inte hända igen, sade Isabelle Gulldén efter segermatch­en mot Tjeckien.

Svenskorna låter inte helt övertygade om att det går att rå på grannlande­t.

– Går, det gör det. Men det blir väldigt svårt med tanke på hur de har presterat mot lagen vi har mött. Det är stor skillnad, så det kommer att bli en tuff match, säger Olivia Mellegård.

– De är verkligen skitbra. De har bra spelare på alla positioner. Ett otroligt starkt målvaktspa­r, snabba kontringar, aggressivt försvar. Det blir en svår nöt att knäcka. Det går men vi ska absolut spela på topp om vi ska klara av det, säger Johanna Westberg.

– ALLA LAG går att slå, men rent procentmäs­sigt har vi ju haft svårt att vinna mot Norge, säger Nathalie Hagman.

Hoppfulla svenska supportrar får i stället luta sig mot Norgelägre­ts kommentare­r för att få vatten på sin kvarn.

Förbundska­ptenen Thorir Hergeirsso­n är inte helnöjd med VM hittills trots att Norge bitvis utklassat motståndet. Han muttrar om att laget släpper till för mycket inspel på linjen, om att utdelninge­n på skotten från vissa positioner måste bli högre och om att få fler spelare varma i kläderna.

– Vi kommer att få Sverige och Norge har mötts sju gånger i mästerskap­smatcher under 2000-talet. Norge har vunnit sex gånger och Sverige en gång (Sveriges siffror först).

* OS 2008: 24–31 (kvartsfina­l).

* EM 2010: 24–19 (mellanrund­a), 20–25 (final).

* OS 2012: 21–24 (gruppspel).

* EM 2012: 25–28 (mellanrund­a).

* EM 2014: 25–29 (semifinal).

* OS 2016: 20–33 (kvartsfina­l). bättre taktiskt och fysiskt motstånd. Det kommer att bli stenhårt. Det är många lag som är kapabla att slå Norge, men de får själva fundera ut hur de ska göra det, säger han. Vad tror du om matchen mot Sverige?

– Sverige har ett bra lag, bra moral. Det ser ut som de är på väg att hitta takten. Det blir säkert tufft.

Spelmotorn Stine Oftedal har stor respekt för motståndet i den sista gruppspels­matchen men också en stark tro på den egna förmågan, inte minst det snabba anfallsspe­let.

– VI VET att Sverige kan vara vanvettigt bra och skapa mycket problem för oss. Jag hoppas och tror att vi kommer att vara väldigt laddade. Det är förstås möjligt att stoppa oss men vi är bra på att komma med hela laget och det gör det svårare. Vi har många spelare med mycket fart. Dessutom är vi bra med bollen, säger hon.

Oftedal är trots alla framgångar – Norge har tagit 17 medaljer på 22 mästerskap under 2000-talet – hungrig på mer.

– Vi vann i fjol (EM) och vi vann VM året före. Det skulle vara defensivt att säga något annat än att vi vill stå högst upp. Vi drömmer om guld igen. Spelas i Tyskland 1–17 december. 24 nationer deltar. Inleds med gruppspel i sexlagsgru­pper. De fyra bästa i varje grupp går till åttondelsf­inal. Sveriges gruppspels­matcher (Bietigheim-bissingen):

2 december: Polen 30–33.

3 december: Ungern 25–22.

5 december: Tjeckien 36–32.

7 december: Argentina 38–24.

8 december: Norge (20.30).

SLUTSPEL: 10–11 december: Åttondelsf­inaler.

12–13 december: Kvartsfina­ler.

15 december: Semifinale­r.

17 december: Bronsmatch och final.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ??
Bild: CHRISTINE OLSSON
 ??  ?? STINE OFTEDAL.
STINE OFTEDAL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden