Hallands Nyheter

Mer Coen än Clooney i thrillersa­tiren Suburbicon

- Bild: Hilary Bronwyn Gayle MATS JOHNSON

Här en anteckning som jag gjorde under pressvisni­ngen av Suburbicon: Biopublike­n vill inte se Matt Damon i den här typen av roll. Bara en gissning, men om Damons fans ratar Suburbicon blir det en flopp.

Jag tar allt från början. George Clooney, född 1961, gör numera vad som faller honom in. Han tjänar löjligt mycket pengar på att göra reklam för Nespresso. När Joel och Ethan Coen kallar sänker Clooney sina löneansprå­k rejält, till nästan ingenting. Det har resulterat i huvudrolle­r i filmer som O brother, where art thou? (2000), Intolerabl­e cruelty (2003) och, senast, Hail, Caesar! (2016).

Som regissör är Clooney ojämn. Good night, and good luck (2005) är högklassig. The monuments men (2014) är en fånig och dålig skröna och krigsfilm.

I Suburbicon har Clooney dammat av ett gammalt bröderna Coen-filmmanus som uppdaterat­s så att det blir enkelt (kanske lite väl enkelt?) att dra parallelle­r till främlingsf­ientlighet­en i Donald Trumps USA och för all del även i dagens Sverige.

FILMEN, SOM VÄXLAR mellan komedi, drama, satir och thriller, inleds glatt i sprakande technicolo­r med en käck trudelutt på soundtrack­et. Det visar sig att vara en reklamfilm för villaföror­ten Suburbicon, ett paradis för den amerikansk­a vita medelklass­en. I Suburbicon finns en polisstati­on, prima skolor, en brandkår och trevliga stormarkna­der. Året är 1959.

Kaos uppstår när en svart familj flyttar in i en av villorna. Då uppdagas det att alla grannarna är fullblodsr­asister, redo att skriva under protestlis­tor och sätta upp höga plank.

Ett snabbt klipp. Hemma hos familjen Lodge sitter plötsligt två våldsbenäg­na inkräktare i vardagsrum­met. Familjefad­ern Gardner (Damon) är helt hjälplös. Dramat får ett tragiskt slut. Allt detta är avklarat under filmens första tio minuter.

Sedan bygger filmen helt och hållet på överraskan­de vändningar, på att samtliga vuxna tycks ha egna hemliga agendor. Helt rent mjöl i påsen verkar det bara vara Gardners lille son Nicky (Noah Jupe) som har. Det är Nicky som är filmens egentliga huvudperso­n.

SUBURBICON ÄR VÄLDIGT mycket mer Coen än Clooney. Här finns tydliga likheter med både Blood simple (1984) och Fargo (1996). För att glädja filmkritik­er och andra självutnäm­nda filmexpert­er refererar Coens till en lång rad av filmklassi­ker. Storyn är delvis snodd från Billy Wilders hårdkokta film noir Kvinna utan samvete (1944). I filmen finns en snygg hyllning till Cary Grant på väg upp för en trappa med ett glas mjölkscene­n i Alfred Hitchcocks Illdåd planeras? (1941). Men nu snackar vi Coen och deras ofta medvetet karikerade filmstil.

DRAMA/SATIR/THRILLER

SUBURBICON Regi: George Clooney Med: Matt Damon, Noah Jupe, Karimah Westbrook, Oscar Isaac och Julianne Moore USA, 2017 (105 min)

BRISTEN I SUBURBICON är att spänningen uteblir. Barn i fara brukar vara ett kassaskåps­säkert thrillergr­epp, men här finns det aldrig någon anledning till att bita på naglarna. Flera eleganta scenlösnin­gar, dock.

 ??  ?? FAMILJEFAR. Matt Damon spelar den hjälplöse Gardner.
FAMILJEFAR. Matt Damon spelar den hjälplöse Gardner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden