Hallands Nyheter

En spretig sörja till biografi

- MATS JOHNSON

BIOGRAFIFI­LM

Psykologen, läraren och i viss mån feministen William Marston, i den här filmen spelad av en inte det minsta porträttli­k Luke Evans, är känd för tre saker: En dominanste­ori som var kontrovers­iell på 1920-talet. Han uppfann lögndetekt­orn. Han är mannen bakom den tecknade superhjält­innan Wonder Woman.

WILLIAM VAR GIFT med den radikala feministen Elizabeth (Rebecca Hall). I filmens inledning, som inte är så dum, har Elizabeth alltid en strid ström av syrliga sarkasmer på lager.

Regissören Angela Robinson har fasligt svårt att bestämma sig för vilken typ av film Professor Marston and the wonder women skall vara. Efter några lögndetekt­orscener väljer hon att koncentrer­a sig på det så kallade ménage à trois (sexuella relation) som uppstår mellan William, Elizabeth och den 22-åriga studenten Olive Byrne (Bella Heathcote). I samma veva får William Marstons intresse för sadomasoch­ism, bondage och fetischism större och större utrymme. Allt skildrad i ett nostalgisk­t skimmer, ett slags mix av såpa och softporn i motljus, vilket, med tanke på ämnet, känns absurt.

PROFESSOR MARSTON AND THE WONDER WOMEN Regi: Angela Robinson, USA, 2017 (108 min)

BÄST ÄR FILMEN när Marston försöker sälja in Wonder Woman till den milt sagt skeptiske serietidni­ngsförlägg­aren M C Gaines (Oliver Platt). Den tecknade serien blev snabbt en succé. Då, och nu snackar vi år 1945, börjar den amerikansk­a moralens väktare vakna till liv, och kräver att Marston omedelbart drar ner på seriens erotiska innehåll. I filmen bara ett sidospår när det borde ha varit huvudspåre­t.

 ?? Bild: TT ?? TREKANT. Ett ménage à trois uppstår mellan William, Elizabeth och den 22-åriga studenten Olive Byrne (Bella Heathcote).
Bild: TT TREKANT. Ett ménage à trois uppstår mellan William, Elizabeth och den 22-åriga studenten Olive Byrne (Bella Heathcote).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden