Hallands Nyheter

Gladast i Vik.

Rune Börjesson har kämpat länge för att få vägen mellan Nösslinge och Källsjö asfalterad och kan nu äntligen fira segern.

- MARTIN ERLANDSSON martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Nu kan Rune Börjesson ta en sväng i sin 65 år gamla Fiat Topolino utan att den går sönder mellan Källsjö och Nösslinge. – Vägen var fruktansvä­rd, men nu har den asfalterat­s för första gången sedan 1970-talet.

När jag kör väg 820 från Nösslinge mot Källsjö och njuter av kurvorna, naturen och en nylagd vägbana förstår jag varför Rune Börjesson 2016 drog igång en kampanj för en rejäl upprustnin­g.

– Jag sa till kommunalrå­det Stenkil (M) att sträckan mellan Källsjö kyrka och Nösslinge kyrka, utmed sjön Barken, är en av de finaste de kan hitta. Men det har varit så många hål att fordonen har riskerat att gå sönder, exempelvis de som har aluminiumh­jul, säger Rune, som sedan 2011 bor i Vik, mellan de båda orterna.

ÖVER 800 underskrif­ter samlade den nyblivne pensionäre­n in och lämnade till Trafikverk­et. Imponerand­e med tanke på hur få som bor i de små samhällena nära väg 820.

– Jag var runt på marknadern­a i Källsjö, Karl Gustav och Skällinge och där skrev många under.

I februari i år kom dock ett negativt besked från Trafikverk­et, som inte planerade någon större upprustnin­g de närmaste åren, men kunde tänka sig att laga håligheter.

– Man säger ju att landsbygde­n ska leva, men då måste vägarna vara okej. Nu står ju gårdar tomma och fälten växer igen. Jag har legat på politiker och byggbolag eftersom jag brinner för landsbygde­n och gamla kåkar, säger Rune Börjesson och påpekar att de boende i inlandet ”också betalar skatt”.

FÖR ETT TAG sedan hörde Rune att något var på gång och att vägen hade kommit upp på kommunens dagordning. Men han var ändå inte förberedd när skyltarna om beläggning­sarbetet sattes upp vecka 47.

– Nej, det var en överraskni­ng. Jag trodde inte att det var sant. Jag trodde att jag drömde när jag fick syn på maskinerna. Många hade sagt ”Det är ingen idé”, men jag ger mig aldrig, säger Rune.

– Vägen blev klar i slutet av november och nu asfalteras infarterna. Jag vet inte vem som har dragit i trådarna, men vi som har engagerat oss vill tacka de som har sett till att det blev verklighet.

Inte bara vardagen förbättras nu för de boende och förbipasse­rande. Rune Börjesson kan även se fram emot sitt arrangeman­g Viks mcrally lite extra.

– Tänk vilket lyft det blir till våren, säger han med glittrande ögon.

FÖRUTOM ETT PAR veteranhoj­ar äger Rune en riktig Disney-bil. Hans Fiat 500 tillverkad­es samma år som han själv föddes, 1952, och modellen har smeknamnet Topolino, Musse Piggs italienska namn.

 ??  ??
 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? GLÄDJE I VIK. Rune Börjesson bor vid väg 820 mellan Källsjö och Nösslinge, och tror att den nya asfalterin­gen är den första sedan mitten av 1970-talet.
Bild: MARTIN ERLANDSSON GLÄDJE I VIK. Rune Börjesson bor vid väg 820 mellan Källsjö och Nösslinge, och tror att den nya asfalterin­gen är den första sedan mitten av 1970-talet.
 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? ÖVERRASKAN­DE. Många har klagat på den slitna väg 820, men få trodde att den skulle asfalteras. Nyligen gjordes även många av infarterna i ordning.
Bild: MARTIN ERLANDSSON ÖVERRASKAN­DE. Många har klagat på den slitna väg 820, men få trodde att den skulle asfalteras. Nyligen gjordes även många av infarterna i ordning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden