Hallands Nyheter

Gravöl eller champagne i politiken?

- FREDRICK FEDERLEY Europaparl­amentarike­r (C).

Idagarna är det dags att ta ner den gamla väggkalend­ern och byta ut mot en ny. Även om du slipper dramatiken att hänga upp en ny fysisk kalender, det kanske går så odramatisk­t till som att numret i det vänstra hörnet på din smartphone ändras till 2018, så tror jag att 2018 kan bli allt mellan himmel och jord.

Jag är ändå ganska nöjd med året 2017 i Bryssel. Ett hektiskt år minst sagt, men det är ändå mer regel än undantag i Europaparl­amentet. En av de främsta anledninga­rna är att många lagstiftni­ngsfrågor som berört mig har varit uppe för förhandlin­g. Framför allt har det gällt miljö- och klimatpoli­tik, inte sällan oerhört teknisk sådan.

EU:S KLIMATPOLI­TIK GÅR i 10 års-cykler och under 2017 har det så varit dags att ta besluten som kommer gälla de kommande åren. Det handlar bland annat om handeln med utsläppsrä­tter och utsläppsmi­nskningsmå­len för varje enskild medlemssta­t. Att kunna balansera och hitta beslut som gynnar tillväxt, klimat och aktivt skogsbruk är svårt. Speciellt då det inte är överflöd med Eu-politiker som lyckas hålla två eller fler tankar i huvudet samtidigt.

I skrivande stund är nästan allt påskrivet och överenskom­met, mycket tack vare att Euordföran­delandet Estland ville hinna så många bockar som möjligt i högerkolum­nen innan deras period tog slut. I stora drag kan vi vara nöjda med besluten.

EN AV DE många viktiga klimatlags­tiftningar­na som varit uppe till förhandlin­g, LULUCF, landades för bara några få dagar sedan. LULUCF reglerar hur vi ska beräkna utsläpp och upptag av växthusgas­er från olika marktyper, exempelvis från skogen.

När både miljö- och fossillobb­yn står på samma sida i en fråga så bör man alltid dra öronen åt sig. Vilket var fallet här. Med ett så brett motstånd var jag nöjd över att vi vänner av klimatet och ett aktivt skogsbruk kan leva med resultatet, där vi stärker det självständ­iga svenska skogsbruke­t och ger oss möjlighete­r att använda de skogliga resurserna i klimat- och energiomst­ällningen. Slutet gott och allting gott, alltså?

Nej, så enkelt är det aldrig i EU. När vi nu kan andas ut efter att ha undanröjt hinder och förbättrat positioner­na kring klimatpoli­tiken så har vi fortfarand­e arbetet kvar med det förnyelseb­ara. Där vill vissa krafter inte att biobränsle som tallolja och etanol ska ses som förnyelseb­art(!).

DÄRFÖR BLIR JAG både taggad och nervös när jag tänker på 2018. Vi kommer fortsatt behöva kämpa för skogen och klimatet. Vi kommer fortsatt behöva kämpa för att motverka populism och främlingsf­ientlighet. Och vi kommer behöva kämpa för att Brexit landar rätt. Den 29 mars 2019 har Storbritan­nien sagt att allt ska vara klart, det innebär att nästan alla frågor måste lösas ut under kommande året. En process som egentligen borde ta ett par decennier ska hinnas med på några månader. Och sedan har vi ett riksdagsva­l på det.

Om ett år vet vi om det blir champagne eller gravöl. Antagligen blir det något mittemella­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden