Hallands Nyheter

Ingen fara för mässlingen

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Vården i Halland får många frågor med anledning av mässlingsu­tbrottet i Göteborg, men smittskydd­släkare Mats Erntell kan ge lugnande besked: – Det är så stor andel som är vaccinerad­e här så vi kan inte få en epidemi.

På torsdagen hade nio fall av mässling konstatera­ts i Göteborg. Samtliga tros ha blivit smittade av samma person, som själv kommit i kontakt med mässling på en resa.

– Det handlar om ett lokalt utbrott i en stadsdel i nordöstra Göteborg som har en förhålland­evis låg vaccinatio­nstäckning, säger Mats Erntell.

Med tanke på att mässling är extremt smittsamt så ser han det låga antalet drabbade som ett tecken på hur svårt sjukdomen har att få fäste i Sverige.

– I Halland blir 98-99 procent av alla barn vaccinerad­e, berättar han.

SJUKVÅRDEN I GÖTEBORG har dessutom lagt ner ett stort arbete på att spåra de personer som kan ha kommit i kontakt med de mässlingsd­rabbade.

– Även hallänning­ar som varit på de aktuella mottagning­arna kontaktas och erbjuds vaccinatio­n, om de inte redan är vaccinerad­e eller har haft mässling, säger Erntell.

Han beskriver mässlingen­s och vaccinets historia i Sverige, som innebär att det egentligen bara finns ett glapp mellan 1965, då de svenska mässlingse­pidemierna började ebba ut, och början av 1970-talet, då barn började vaccineras mot mässling.

– De som är födda däremellan kan sakna immunitet, om de inte haft mässling. Den allmänna rekommenda­tionen är då att man vaccinerar sig, säger Mats Erntell.

MÄSSLING I SIG ger feber, utslag, hosta och huvudvärk, men ungefär var femte drabbas också av komplikati­oner som öroninflam­mation eller lunginflam­mation.

– Det är därför 40 000 personer som dör i mässling varje år. I länder med bristande sjukvård kan en lunginflam­mation vara väldigt allvarlig, säger Mats Erntell.

Han beklagar att det fortfarand­e finns en skepsis mot vaccinatio­ner och att det florerar rykten om att mässlingsv­accin orsakar autism.

– Vaccinatio­nsmotstånd­are säger att mässling är bra för immunförsv­aret, men det är precis tvärtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden