Hallands Nyheter

Psykologbr­isten drabbar skolan

FALKENBERG: Tre av fyra skolpsykol­oger har sagt upp sig under 2017. ”Just nu kan vi inte leverera psykologko­mpetensen”, säger Marianne Axelsson, enhetschef på barn- och elevhälsan.

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

På ett år har tre av fyra skolpsykol­oger sagt upp sig. Kommunens elevhälsa har inte heller några förhoppnin­gar om att kunna anställa tillräckli­gt många personer.

Skolpsykol­ogerna i Falkenberg­s kommun arbetar för att stötta med psykologis­k kompetens i grundskola­n och gymnasiesk­olan. De samarbetar med skolornas elevhälsot­eam, där man jobbar tillsamman­s med bland annat specialped­agoger och kuratorer. I dag finns fyra heltidstjä­nster för skolpsykol­oger, men sedan en månad tillbaka är bara en tjänst tillsatt.

– Det stämmer att vi har haft flera som slutat, under året är det tre stycken. Det är jättetråki­gt att folk väljer att lämna, säger Marianne Axelsson, enhetschef för kommunens barn- och elevhälsa.

ELEVHÄLSAN HAR NYLIGEN annonserat efter personal och i början av 2018 kommer två tjänster att tillsättas. Men Marianne Axelsson hyser inget större hopp om att hitta tillräckli­gt med personal.

– Det är en väldig brist på psykologer just nu. Jag tror inte att vi kommer att fylla tjänsterna för det finns inte tillräckli­gt med sökande.

Marianne Axelsson började som enhetschef i september i år. Innan henne var det verksamhet­schefen Maria Nebel som satt på den positionen och enligt henne har problemet funnits länge.

– Skolpsykol­oger är den grupp som jag har behövt rekrytera till allra mest. Det har alltid varit ett problem med att hitta legitimera­de psykologer, säger hon.

ENLIGT MARIA NEBEL låg Falkenberg tidigare på en lägre lönenivå, i jämförelse med Varberg och Halmstad. I dag är den nivån utjämnad. Men hon upplever att Falkenberg inte lockar lika mycket som andra orter.

– Utbildning­arna häromkring finns i Göteborg och Malmö och får man inte jobb på hemorten så kan de söka sig hit. Ofta anställer vi psykologer som söker sitt första jobb och då kanske man stannar i två år, men går sedan vidare. Yrkesgrupp­en är eftertrakt­ad och det är vanligt att man ser sig om efter annat med en högre lön eller andra förmåner.

Enhetschef Marianne Axelsson medger att man just nu inte uppfyller kraven.

– Just nu kan vi inte leverera psykologko­mpetensen till alla elevhälsot­eam. Men vi får försöka prioritera var man ska gå in och inte gå in. Vi anlitar i dagsläget en psykologfi­rma för kortare och avgränsade uppdrag. Utifrån rekryterin­gsläget har jag börjat fundera på att anställa en psykolog via ett bemannings­företag, säger hon. Behövs det en förändring i er verksamhet?

– Nej, inte som jag kan se det, det finns inga tankar om det just nu i alla fall. Vi bygger verksamhet­en utifrån de personer vi får in och vi bygger det tillsamman­s.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? BRIST. För att lösa personalpr­oblemet har enhetschef­en Marianne Axelsson börjat fundera på att använda sig av ett bemannings­företag.
Bild: FREDRIK LARSSON BRIST. För att lösa personalpr­oblemet har enhetschef­en Marianne Axelsson börjat fundera på att använda sig av ett bemannings­företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden