Hallands Nyheter

Kommunala alternativ ökar valfrihete­n

-

FALKENBERG. Efter 19 år med centerledd majoritet är nu Falkenberg en kommun där all personlig assistans, handikappo­msorg, samt grupp/serviceboe­nde helt består av privata utförare.

VI SOCIALDEMO­KRATER tycker att invånare i Falkenberg ska ha möjlighet att välja kommunala alternativ i handikappo­msorgen. Den möjlighete­n finns inte i Falkenberg­s kommun. Våra invånare har alltså en mindre valfrihet än invånarna i grannkommu­nerna. När en privat utförare i höstas valde att lämna som utförare för personlig assistans ville vi socialdemo­krater i socialnämn­den att kommunen skulle planera för att på sikt utföra assistans i egen regi. Tyvärr fick vi inget stöd alls för detta från den borgliga majoritete­n i nämnden. Än värre var att vi inte heller fick stöd för att ställa krav på ”kollektiva­vtalslikna­nde villkor” hos det företag som ska upphandlas. Detta är en ganska kallhamrad högerpolit­ik även med borgerliga mått.

VI SOCIALDEMO­KRATER tycker att alla som arbetar i gemensamt finansiera­d omsorg ska ha kollektiva­vtalade löner och anställnin­gsvillkor. Vi vill på detta sätt höja statusen på arbetet och få en ökad personalko­ntinuitet vilket är helt avgörande för kvalitén på handikappo­msorgen.

Vi försäkrar att vi har gjort vad vi har kunnat göra för att Falkenberg­s kommun ska ha handikappo­msorg i egen regi och vara ett alternativ till all privat omsorg. Tyvärr har vi inte majoritet för detta denna mandatperi­od. Något att tänka på vid valet 2018.

Socialdemo­kratiska gruppen i socialnämn­den Kerstin Rosell (S) Marcus Dufwa (S) Gunnar Andersson (S)

Ulla Lindén (S) Thomas Fagenheim (S)

Irhan Kasic (S) Andreas Engelbreth­sen (S) Åsa Karlsson: Minst nöjd med att Kommunen inte vill följa de lagar och regler som finns för vård, skola och omsorg. Mest nöjd med att media (HN) finns. Vi publicerar ibland aktuella insändare och debattarti­klar tidigare på hn.se än i papperstid­ningen. Vi kan också publicera fler insändare i samma ämne på nätet än i pappret. Läs de senaste åsikterna hn.se/åsikter

 ?? Bild: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX/TT ?? VAL. Vi socialdemo­krater tycker att invånare i Falkenberg ska ha möjlighet att välja kommunala alternativ i handikapps­omsorgen.
Bild: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX/TT VAL. Vi socialdemo­krater tycker att invånare i Falkenberg ska ha möjlighet att välja kommunala alternativ i handikapps­omsorgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden