Hallands Nyheter

Lasse Diding lämnar Gästis och Havanna

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Hotellägar­e Lasse Diding lämnar över driften av Gästis och Havanna till nästa generation. – Jag tror att de som tar över kan sköta det bättre, säger han.

Det har gått 31 år sedan Lasse Diding tog över som ägare till Gästis. Han tycker att han har gjort allt som han kan bidra med under den här tiden.

– Det finns en punkt då det är bra att lämna över till dem som vill, kan och orkar mer. För mig blir det ganska intensivt när jag håller på med någonting och det tar på krafterna när man växer ihop med en verksamhet, säger han.

NÄR LASSE DIDING tog över Gästis tänkte han att det var ett lätt sätt att tjäna pengar och att han skulle få mer tid åt att läsa.

– Men så blev det inte, i stället slukade företaget upp mig på något sätt, vilket jag inte trodde på förhand.

På den tiden var Lasse Diding lärare, studerade på universite­tet och läste böcker.

– Jag hade sprungit i Gästis-huset sedan jag var fyra år. Min farmor hade ett konditori där, jag brukade gå dit och blev lite bortskämd av de snälla tanterna. Jag levde på bakelser och Cola.

Gästis har vuxit från 4 anställda till 50. Företaget har blivit så stort att det måste till ett delat ansvar för att allting ska fungera.

NÄR HAN ÖPPNADE Havanna hade han med sig alla erfarenhet­er från Gästis.

– Havanna har blivit väldigt omtyckt och det har gått bra på alla sätt. Men Gästis är fortfarand­e större och mer välkänt ute i landet.

– Det som jag har fått mest uppmärksam­het för i hotellvärl­den är nog Leninbadet. I alla fall när det gäller skrivna artiklar. Hur väl medveten strategi har det varit från din sida att hitta på udda saker i tillvaron för att få uppmärksam­het?

– En del brukar säga att jag är duktig på att skapa uppmärksam­het. Men jag har aldrig tänkt så, utan det är impulser som styr mig känns det som.

– Det viktigaste är verksamhet­erna, att de fungerar och är bra. Om de inte är det, så håller det inte längden.

NU BLIR DET sonen Erik Diding som tar över Gästis och Havanna, tillsamman­s med Daniel Ehn och Marcus Karlsson, som båda är veteraner på Gästis.

– Erik började städa där redan som tolvåring och har sedan hjälpt till med alla möjliga saker. Men han är i grund och botten sjökapten och håller nu på att utbilda sig till arkitekt, berättar Lasse Diding, som är lite stolt över att sonen tar över.

– Han har ju varit på väg bort från mig under alla år på något sätt. Nu hittar han hem till Gästis, vilket är väldigt kul för mig.

Framöver tänker Lasse Diding lägga mer tid på sina fastighete­r.

– Jag har samlat på mig några under åren som jag nu vill förvalta och göra färdiga. Jag kommer fortsätta att äga fastighete­rna till Gästis och Havanna.

 ?? Bild: MARIA LOEWEN ?? LÄMNAR HOTELLEN. Lasse Diding har bestämt sig för att lämna över hotellen Havanna och Gästis till nästa generation.
Bild: MARIA LOEWEN LÄMNAR HOTELLEN. Lasse Diding har bestämt sig för att lämna över hotellen Havanna och Gästis till nästa generation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden