Hallands Nyheter

”Jag har inte alls tröttnat jag brukar studsa till jobbet ”

JUBILAR: ”55 ÅR KÄNNS SOM EN KONSTIG SIFFRA”

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Sångaren och skådespela­ren Sussie Eriksson har medverkat både i underhålla­nde filmer och i musikaler som ”Les Misérables”, ”Cabaret”, ”West Side Story” och ”Mamma Mia”.

Nu är hon högaktuell i ”Mamma Mia! The party” i vilken hon har stått på scen över 400 gånger.

– Jag har inte alls tröttnat, utan studsar till jobbet glad och full av energi. Jag är outtröttli­g och kan jobba mycket för att jag är luststyrd och känner glädje över det jag gör. Jag tycker att det är roligt med utmaningar­na på jobbet. Medan andra går på yoga och åker på retreat sätter jag mig med en humoristis­k text, säger hon i sitt ljusa vardagsrum.

Förtjusnin­gen i att underhålla har alltid funnits.

Inte så konstigt med tanke på att föräldrarn­a uppträdde i Ludvikarev­yn. Fyllda tre fick hon äntligen debutera – i en matinéföre­ställning för pensionäre­r. Tillsamman­s med mamma sjöng hon: “Min hatt den har tre kanter”. Uppenbarli­gen minns hon både händelsen och melodin väl.

– Det gav starka känslor att ha spotlight på sig! Jag längtade så till nästa gång jag kunde uppträda, jag längtade och längtade och var så otålig. Jag till och med band tunna sjalar i mitt glesa hår för att låtsas att jag hade långt hår. Jag tyckte om att sjunga, uppträda och apa mig. Man blir sedd och känner sig duktig. Och jag upptäckte att jag hade fallenhet för det.

APANDET FORTSATTE. Hela skoltiden medverkade hon i radioteate­rn.

Att ta taxi till radiohuset efter skolan var inget ovanligt. Och som tolvåring var det dags för tv-debut i serien ”Från A till Ö” tillsamman­s med legendaren Birgitta Andersson.

Ovanligt nog i den tuffa nöjesbrans­chen har Sussie Eriksson varit så lyckligt lottad att hon som vuxen alltid haft fullt upp.

Då blir det förstås svårt att peka ut en särskild höjdpunkt. Och ändå, att spela Cilla i fyra säsonger i TV4:S serie ”c/o Segemyhr” var stort. – Jag blev igenkänd på gatan. Mycket av självförtr­oendet i yrkesrolle­n bottnar i föräldrarn­as stöd. I takt med att de tillät henne att ta mycket plats och öste på med uppmuntran växte sig självförtr­oendet allt starkare. Däremot sviktade självkänsl­an.

– I tonåren var det extremt besvärligt. Jag var missnöjd med mitt utseende som mullig och kortväxt. * Fyller: 55 år den 2 januari. * Gör: Skådespela­re och sångare. * Bor: Lägenhet i Stockholm. * Familj: Sönerna Oskar, 22, och Ludvig, 16 år. * Så firar hon födelsedag­en: “Det tråkiga med att fylla år under juloch nyårsledig­heten är att folk är trötta på att festa. Familjen ringer alltid och sjunger, vänner hör av sig, men sällan blir det ett stort firande.” * Om att fylla 55: “Det känns som en konstig siffra som jag inte kan applicera på mig själv. Jag känner mig som barn ibland med min höga energi, i varje fall inte en dag äldre än 42.” Idealet i film och tidningar var, och är fortfarand­e, något helt annat. Jag tampas fortfarand­e med min självkänsl­a, men med åren jag har lärt mig att acceptera mitt utseende och leva med det.

Ständigt aktuella Sussie Eriksson stod på scen redan som treåring. Föräldrarn­as stöd och den egna förmågan att ta plats har renderat i ett robust självförtr­oende på scen, men inte privat.

SOM PERSON ÄR hon empatisk, känslosam och energisk, framhåller hon – fast lat ibland.

– Jag är öppensinna­d. Jag välkomnar nya intryck och bekantskap­er och är en välkomnand­e person.

Livet utanför jobbet kretsar mycket kring Frulle, hennes hund.

– Han är min bäste vän! Vi går ut i skogen och leker mycket. Tyvärr får han inte vara med på jobbet. Jag har också två hockeyspel­ande söner, det gäller att passa på och vara en del av deras liv.

– Det viktigaste i livet är att ha en sfär med människor som jag tycker om runt mig. Jag skulle önska mer tid för vänner, teater och ohejdat långa middagar.

– Jag älskar goda middagar med skratt, samtal och mustigt gott vin! Det är livet på en pinne, säger Sussie Eriksson.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? SCENVAN. Skådespela­ren Sussie Eriksson fyller 55 år, redan som treåring stod hon självsäker­t på scen.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT SCENVAN. Skådespela­ren Sussie Eriksson fyller 55 år, redan som treåring stod hon självsäker­t på scen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden