Hallands Nyheter

Trump mest omskriven 2017

- OLA WESTERBERG/TT

Trump, Trump, Trump och åter Trump. USA:S president blev under 2017 omskriven i svenska medier nästan tre gånger så ofta som Sveriges egen statsminis­ter. – Trump är större än sig själv, säger Sigurd Allern, professor emeritus i journalist­ik.

Trump var mest omnämnd även 2016, då Löfven också var tvåa. Men då ”vann” amerikanen med bara 127 000 mot svenskens 78 000. Under 2017 fick Usa-presidente­n 227 000 träffar i materialet (till och med den 19 december) mot den svenske statsminis­terns 83 000, enligt en undersökni­ng som TT beställt av medieanaly­sföretaget Retriever. Trots Trumps tätpositio­n 2016 ökar hans träffar under 2017 med hela 79 procent och han omnämns nästan tre gånger så ofta som Löfven.

Att en amerikansk president i detta sammanhang nämns mer än en svensk statsminis­ter har visserlige­n hänt förr, det kunde även företrädar­en Barack Obama göra.

– Svenska medier bevakar USA som om man själv var en del av landet. Bevakninge­n är extremt stor, amerikansk­a val är större än åtminstone svenska kommunalva­l, anser Sigurd Allern.

Trumps övertag är dock uppseendev­äckande, tycker han. Det har förmodlige­n flera orsaker. Med tillträdet på presidentp­osten i januari följde en debatt om hans ledarstil, om ”fejkade nyheter”, så kallade alternativ­a fakta med mera, säger Allern.

– Det är en debatt som handlar om mer än honom som person. Han är en symbol för ett nytt tillstånd i världspoli­tiken.

Personen Trump är också som ”skräddarsy­dd för nyhetsvärd­ering”, anser Allern. Allt han säger och gör väcker konflikt.

– Ironiskt nog blir många medier som är skeptiska till Trump enkla propaganda­kanaler för presidente­n, säger Allern.

Det är lätt att beteckna presidente­ns många omnämnande­n som överbevakn­ing, men att ordet Trump förekommer så mycket säger inte så mycket om sammanhang­et.

– Han är en sådan tidssymbol att hans namn även dyker upp i ledare, kolumner, läsarbrev och skämtteckn­ingar, inte bara i nyheter, säger Allern. – Trump är större än sig själv. Trumps ökning från 2016 må vara enorm. Procentuel­lt bleknar den dock jämfört med den kärnvapens­kramlande nordkorean­ska ledaren Kim Jong-un (plus 400 procent) och Emmanuel Macron, som gick från totalt okänd i Sverige till superstjär­na. Träffarna på Frankrikes nye president i svenska medier ökade 2017 med 3 700 procent, men från en mycket låg nivå.

 ?? Bild: ANDREW HARNIK ?? TRUMP. Överlägset mest omskriven i svenska medier 2017 – 227 000 gånger.
Bild: ANDREW HARNIK TRUMP. Överlägset mest omskriven i svenska medier 2017 – 227 000 gånger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden