Hallands Nyheter

Två döda av tyska nyårsraket­er

-

TYSKLAND: En 35-årig och en 19-årig man omkom när raketer träffade deras ansikten i delstaten Brandenbur­g i östra Tyskland, skriver den lokala polisen på Twitter. En 11-årig pojke fick i samma region allvarliga skador i ansiktet efter att ett ungdomsgän­g vårdlöst avfyrat raketer. Enligt lokala medier rör det sig vid båda tillfällen­a om en så kallad polsk smällare som är kraftfulla­re än de fyrverkeri­er som är tillåtna att sälja i tyska butiker. I Berlin har fem personer fått fingrar eller händer amputerade efter nyårsraket­er. (TT-AFP)

”En upprorsmak­are utnyttjade situatione­n i staden Najafabad och avlossade skott mot polisstyrk­or med ett jaktvapen. Resultatet blev att tre skadades och en dödades”, säger en polistales­person i iransk statlig tv på måndagskvä­llen.

Det framgår dock inte när händelsen ägde rum.

Orolighete­rna – som nu är inne på sin femte dag – innebär en svår balansgång för president Hassan Rohani. I ett tal i söndags kväll höjde han ett varningens finger, samtidigt som han förklarade att kritik är tillåtet.

– Regeringen kommer inte att visa någon tolerans för dem som skadar allmän egendom, bryter mot allmän ordning och skapar oro i samhället, sade Rohani.

Nyhetsbyrå­n Fars rapportera­de i går kväll om brinnande bilar, medan sociala medier talade om relativt små grupper som skanderar regimkriti­ska slagord i huvudstade­n Teheran.

ENLIGT STATLIG TV har tio personer dödats under söndagen och natten till måndagen, varav sex i staden Tuyserkan i västra Iran. I staden Izeh i sydväst uppges minst två personer ha dödats. Många människor i området ska ha tillgång till jaktvapen. Ytterligar­e två personer ska ha dödats i den västra staden Dorud sedan de blivit påkörda av en brandbil som stulits av demonstran­ter.

Senare kom beskedet om den skjutne polisen i Najafabad, omkring 35 mil söder om Teheran.

Nu har totalt 13 personer dödats sedan protestern­a började i landets näst största stad Mashhad i torsdags och sedan spritt sig över Iran.

Hur många som har skadats är oklart.

Enligt de statligt kontroller­ade nyhetsorga­nen har beväpnade demonstran­ter försökt ta över polisstati­oner och militärbas­er men stött på motstånd av säkerhetss­tyrkorna.

Videomater­ial som lagts ut på sociala medier sägs visa hur tusentals människor marscherar genom städerna Khorramaba­d, Sanandaj,

 ?? Bild: LEE JIN-MAN ?? ÖPPNAR FÖR DIALOG. Kim Jong-uns tal visas i tv i grannlande­t Sydkorea.
Bild: LEE JIN-MAN ÖPPNAR FÖR DIALOG. Kim Jong-uns tal visas i tv i grannlande­t Sydkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden