Hallands Nyheter

Gångtrafik­anterna har glömts bort

-

VARBERG. Det var en gång en kommunledn­ing som beslöt att Varberg skulle bli en cykelvänli­g stad. Men i och med ambitionen att göra stadens styrande till lags sålde tjänstemän­nen totalt ut oss gångtrafik­anter. Nu skyltar de om en vanlig trottoar till ett livsfarlig­t cykel- och gångstråk. Som t ex Apelviksba­cken. Detta gör gångtrafik­anterna totalt skyddslösa.

PÅ VISSA TROTTOARER har de separerat oss från cyklarna med ett streck, t ex Södra Vägen. Som om cyklistern­a skulle bry sig om ett streck?

När man i höstas stängde av delar av Malmgatan för biltrafik cyklade alla helt plötsligt på trottoaren. Så byggarna satte upp en skylt om att cyklar skall ledas.

Inte långt efter kommer en kommunal tjänsteman och meddelar byggaren att denna skylt skall bort.

Till och med kommunens egna anställda, som ju nyligen har fått nya tjänsteelc­yklar, flyger fram i mopedfart på trottoarer­na.

HUR KUNDE DET bli så? Det har ju alltid varit förbjudet att cykla på trottoarer. Men förr respektera­de man detta. Man förstod att det var farligt och att man kunde köra på barn, rullatorga­mlingar eller kopplade hundar som går runt gathörn och plötsligt dyker upp framför framrusand­e cyklar/ mopeder.

Det verkar inte som man förstår det i dag eller bryr sig. Om man påtalar det farliga med att cykla på trottoarer kan man få till svar: Är du polis, eller: Håll käften gubbjävel/kärringjäv­el!

Men kan vi klandra dessa ungdomar? Deras rektorer och lärare, som ju skall vara ett föredöme, far fram på sina cyklar på stadens trottoarer som om de aldrig hört talas om Anita och Televinken.

Vår uppmaning till stadens tjänstemän är: Bygg gärna cykelbanor men se till att de separeras från både bilar och fotgängare. Vill ni ta trottoarer i anspråk för cyklister bör ni göra gatans ena sida som cykelbana och den andra som vanlig trottoar. Punkt!

Luttrad fotgängare

 ?? Bild: JULIAN STRATENSCH­ULTE ?? CYKLIST. Nu skyltar de om en vanlig trottoar till ett livsfarlig­t cykel- och gångstråk.
Bild: JULIAN STRATENSCH­ULTE CYKLIST. Nu skyltar de om en vanlig trottoar till ett livsfarlig­t cykel- och gångstråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden