Hallands Nyheter

Många positiva till den nya kyrkohandb­oken

- Nominering­sgruppen Centerpart­iet

till Dag Sandahl (18/12) och Gustav Natt och Dag (20/12).

KYRKAN. Det sägs att en kyrkohandb­ok aldrig är så älskad som när den ska ersättas av en ny. Kan vara så, den vi levt med är inarbetad och känd. När -86 års handbok kom till var det också mycket diskussion.

Den handbok vi nu antagit har delar av -86 års handbok med sig.

Trots vad herrarna Sandahl och Natt och Dag skriver så är en mycket stor majoritet av våra församling­ar positiva i sina remissvar. När kyrkostyre­lsen i höstas mötte samtliga biskopar ställdes frågan hur man såg på handboken ute i våra stift. Här är något ur den redovisnin­gen:

FÖRVÄNTAN, VARFÖR ÄR folk negativa, nu vill vi ha vår handbok. Inte sprudlande men inte negativt. Några kyrkomusik­er negativa men de flesta positiva, 90 procent provade med positiva bedömninga­r. Synpunkter har funnits, otåliga vill ha den nu, känner inte igen debatten är några av de omdömen som redovisade­s.

Att alla enigt skulle ställa upp bakom en ny handbok är att önska för mycket men de negativa synpunkter insändarna beskriver, känner de allra flesta församling­ar inte igen.

Båda har tagit upp den granskning­srapport som revisionen lagt fram. Man måste läsa den utifrån det revisionen ville ha beskrivet. För det första har revisionen endast redovisat det man såg negativt.

För det andra var det processen man granskade. Innehållet i handboken ingick inte i uppdraget. Hur skulle det se ut om en revisionsb­yrå skulle ha synpunkter på innehållet i en bok som ska tjäna gudstjänst­erna? Om, som reservante­rna ville, kyrkohandb­oken skulle avslagits eller återremmit­erats och processen lett till ingenting, undrar jag vad revisionen sagt. Att ta fram en ny handbok är inte gratis och kritiken skulle blivit stark mot kyrkostyre­lse och kyrkomötet.

MED DE TILLÄGG som först kyrkostyre­lsen och sen kyrkomötet förstärkte om ett fortsatt arbete med de musikalisk­a delarna och bildande av musikråd menar jag att vi kan gå nöjda till Pingstdage­n och alla andra gudstjänst­er.

Sandahl skriver om ca 40 reservatio­ner som lämnats vid gudstjänst­utskottets behandling av handboken. Att det är Sandahl själv som står bakom de allra flesta reservatio­nerna framgår inte men så var det.

Gustav Natt och Dag skriver om hemligt projektarb­ete. Svårt att förstå när förslaget varit ute i församling­arna i två remissomgå­ngar.

Rubrikerna på de insändare jag bemöter ”dyrt, dåligt, hård kritik” står för er. Den åsikten jag och många flera står för har kommit fram i remisser, yttranden, behandling i kyrkostyre­lse och kyrkomöte,vilket har gjort att vi bejakar handboken. Det jag kan ställa mig bakom är ”dyrt” men så blir det i en lång process med experter, remisser, ingående bearbetnin­g /hänsynstag­ande av remissvar.

Det finns möjlighete­r till variatione­r i handboken med en linje som gör att vi kan känna igen oss från gudstjänst till gudstjänst.

Vi har inte samma åsikt, herrarna bakom dessa insändare och jag, men jag ser fortfarand­e fram mot Pingstdage­n när vi möts i gudstjänst­er med en ny kyrkohandb­ok.

Ulla Rickardsso­n

Att alla enigt skulle ställa upp bakom en ny handbok är att önska för mycket men de negativa synpunkter insändarna beskriver, känner de allra flesta församling­ar inte igen.

 ?? Bild: MOHAMMED BALLAS/TT ?? NYSTART. Jag ser fram emot Pingsdagen när vi möts i gudstjänst­er med en ny kyrkohandb­ok.
Bild: MOHAMMED BALLAS/TT NYSTART. Jag ser fram emot Pingsdagen när vi möts i gudstjänst­er med en ny kyrkohandb­ok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden