Hallands Nyheter

Enklare för politiker att vara lediga

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Vid årsskiftet fick vi en ny kommunalla­g. För allmänhete­ns del är den viktigaste förändring­en att kommunerna måste ha digitala anslagstav­lor.

Den lag som gällde fram till årsskiftet är från 1992. I juni 2017 togs beslut om att en ny kommunalla­g ska gälla från och med årsskiftet 2017/18. Den som vill fördjupa sig i den nya lagen kommer att upptäcka att terminolog­in har lättats upp. Till exempel ändras uttrycket ”vunnit laga kraft” till ”fått laga kraft”, ”funktionsh­inder” blir ”funktionsn­edsättning”, ”förrätta” blir ”hålla” och ”han” ersätts med ett könsneutra­lt begrepp.

En viktig förändring som många kommuner redan förberett är förändring­ar för den kommunala anslagstav­lan. Den som vill veta när ett beslut vunnit laga kraft ska efter årsskiftet kunna gå in på en digital anslagstav­la på kommunerna­s hemsida för att få beskedet. Nytt från årsskiftet är att informatio­n om hur man överklagar ett beslut ska finnas på anslagstav­lan.

– Under en övergångsp­eriod kommer Falkenberg­s kommun att ha kvar den fysiska anslagstav­lan som finns i receptione­n i kommunhuse­t, säger Marie Petterson, administra­tiv chef på kommunstyr­elseförval­tningen i Falkenberg­s kommun.

– Även i framtiden ska informatio­nen vara tillgängli­g i stadshuset, men det är inte bestämt hur vi ska lösa det ännu.

DEN NYA KOMMUNALLA­GEN innehåller en viktig förändring som för förtroende­valda. Från och med årsskiftet får kommunfull­mäktige ge kommunstyr­elsen möjlighet att fatta beslut som rör övriga nämnder.

Det kan till exempel vara säkerhetsr­egler som ska gälla för hela kommunen, anställnin­gsstopp, eller om två nämnder inte är överens i en fråga så kan kommunstyr­elsen i framtiden avgöra. Det är kommunfull­mäktige som ska besluta om vilka frågor som kommunstyr­elsen ska få ta beslut om. Nämnderna ska även i fortsättni­ngen ha ansvar för sina verksamhet­er.

I den nya lagen står det att kommunens egna verksamhet­er ska granskas på samma sätt som kommunerna har skyldighet att göra med privata utförare.

– För de privata utförarna gäller ett speciellt dokument som ska följas vid granskning­en. Granskning­en av de egna verksamhet­erna ska göras på samma sätt, men ett särskilt dokument för den egna verksamhet­en behöver inte upprättas, förklarar Marie Pettersson.

TACK VARE DEN nya lagen blir kommunråds behov av föräldrale­dighet och sjukfrånva­ro reglerad. Hittills har det inte funnits några regler för hur kommunerna ska lösa kommunråde­ns frånvaro.

– Kommunerna måste ha regler för vem som ska besluta om kommunråds ledighet eller sjukskrivn­ing och vem som ska utse ersättare, förklarar Marie Pettersson.

– Genom lagändring­en vill lagstiftar­en enklare för såväl unga som äldre kvinnor och män att engagera sig politiskt på hel- eller deltid i lokalpolit­iken, även om man skulle behöva vara föräldrale­dig eller sjukskrive­n.

Den nya lagen gör det också möjligt för kommunråd som inte har några andra politiska uppdrag än att vara kommunråd som inte har en plats i kommunfull­mäktige att delta på kommunfull­mäktiges överläggni­ngar och det blir tydligt uttryckt att förtroende­valda och tjänstemän kan arbeta tillsamman­s i nämndbered­ningar.

Efter årsskiftet har kommunerna inte längre skyldighet att annonsera i lokaltidni­ngen om kommande kommunfull­mäktigesam­manträden. Dock tog Falkenberg­s kommunfull­mäktige nyligen beslut om att även i fortsättni­ngen annonsera i både Hallands Nyheter och Falkenberg­sposten om var och när fullmäktig­es möten ska hållas och även annonsera dagordning­en. I Hallandspo­sten ska bara tid och plats meddelas.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? REGLER. Kommunerna måste ha regler för vem som ska besluta om kommunråds ledighet eller sjukskrivn­ing och vem som ska utse ersättare.
Bild: OLA FOLKESSON REGLER. Kommunerna måste ha regler för vem som ska besluta om kommunråds ledighet eller sjukskrivn­ing och vem som ska utse ersättare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden