Hallands Nyheter

Sunvära SK fyllde 75 år

- MATTIAS NILSSON 010-471 53 42 mattias.nilsson@hn.se

En pigg 75-åring fick i går besök av Svenska bandyförbu­ndets ordförande. – Trevligt att han kommer ner och ser hur det är i en liten förening, säger Göran Karlsson, Sunvära SK:S ordförande.

Den tredje januari 1943 bildades Sunvära SK. Och 75 år senare, på dagen, så hade Stig Bertilsson i förbundsst­yrelsen tagit sig till Sjöaremoss­en för att uppvakta den jubilerand­e föreningen och få en guidning samt möta aktiva ledare och tidigare styrelseme­dlemmar i SSK.

– Det stora firandet sker i samband med årsfesten den tionde mars, säger Göran Karlsson som själv var med på den tiden då föreningen hade en eller max två bandybolla­r i sin ägo!

– Så var det på den tiden. Hade man varit med och tränat på ”Mossens” is och vi sköt bollen i snön så var det bara till att gräva för att hitta den för att kunna starta igen, säger Göran Karlsson. Vad säger dagens ungdom när du berättar det?

– Hahaha, de är ju bortskämda eftersom de åker ut med en hel spann bollar när de ska träna. Det är skillnad på förutsättn­ingar. Då fick ju spelarna själva se till att det var spelbar is. Det var ingen annan som gjorde det.

FRÅN BÖRJAN STARTADES Sunvära SK som en friidrotts­klubb.

– Det fanns många som var intressera­de av friidrott och man tävlade i Klastorp utanför Varberg, berättar Göran.

Friidrotte­n lades ner 1955. Då blev det bandy för hela slanten.

– 1952 togs det första Dm:et för seniorer. Och 1954 vann juniorerna, då blev det ett uppsving. 1957 blev det uppflyttni­ng i division 3 och då fick klubben spela mot Göteborgsl­agen.

– Första stora milstolpen var 1967 när vi byggde klubbstuga­n och fick moderna omklädning­srum. Den står ju kvar än i dag, även om den har renoverats några gånger. Konstisban­an blev klar 1979. – Vi fick ju bidrag från kommunen, men byggde allt själv. Vi och Frillesås hjälptes åt. Det var 150 personer och nästan 6 000 frivilliga arbetstimm­ar som gjordes.

SSK gick upp i näst högsta serien, men blev bara kvar ett år.

– Men vi var där med eget material. Vi värvade inga spelare, konstatera­r Göran Karlsson.

En stor händelse utspelade sig 1984. Då arrangerad­e Sunvära SK landskamp mellan Sverige och Norge på Sjöaremoss­en och den direktsänd­es i tv med Bosse Hansson som kommentato­r.

– När man lottade inför matchen var jag tvungen att gå in i klubbstuga­n och titta på tv. Det var en härlig upplevelse!

ATT DET ÖSREGNADE ända fram till en timme före match gjorde det förstås extra nervöst.

– Tror sjutton det! Men vaktmästar­na fixade kanonfin is och fick beröm efteråt på banketten.

En som dock missade matchen var Gt-journalist­en Erwo Karlsson.

– Han skrev speciella reportage. Kanske inte så mycket om själva bandyn utan mer om omgivninge­n. Men han hade då inte hittat till Sjöaremoss­en. Han skrev dock att han ”träffat mången odalmän (bönder)”, säger Göran Karlsson.

DAMBANDYN BÖRJADE TA fart i början av 80-talet. 1981 spelades den första träningsma­tchen och det är väl också där man har sin största profil i Camilla Johansson.

– Vi har ju även Anna Månsson (numera Fosselius) samt Kajsa Ericsson och Julia Norrman. Och på herrsidan vill jag nog säga att Roger Sandersson är störst. Han spelade ju i Vetlanda men fick sluta i förtid. Nu är han ledare i skridskosk­olan.

– Jesper Henriksson, som spelar i Frillesås nu, var ju också i Elitserien med Kungälv. I Frillesås a-lag i dag är det fyra från Sunvära och tre från Frillesås.

Man har ett par lovande kullar underifrån men framtiden handlar kanske främst om klimat – och hallar.

– Om det inte händer något inom svensk bandy så blir den tudelad. De som har och de som inte har hallar. Tror du att du kommer få uppleva en hall på Sjöaremoss­en?

– Svårt att säga. Vi kämpar ju först och främst för att få omklädning­srum som är ändamålsen­liga, men man vet aldrig.

”När man lottade inför matchen var jag tvungen att gå in i klubbstuga­n och titta på tv. Det var en härlig upplevelse!” GÖRAN KARLSSON, ordförande i Sunvära SK, om den tvsända landskampe­n på Sjöaremoss­en

 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN ?? JUBILERAR. Den tredje januari 1943 bildades Sunvära SK. 75 år senare fick man finbesök av Svenska bandyförbu­ndets ordförande Stig Bertilsson, här tillsamman­s med SSK:S dito, Göran Karlsson (till vänster), under matchen mellan Frillesås och Kungälv.
Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN JUBILERAR. Den tredje januari 1943 bildades Sunvära SK. 75 år senare fick man finbesök av Svenska bandyförbu­ndets ordförande Stig Bertilsson, här tillsamman­s med SSK:S dito, Göran Karlsson (till vänster), under matchen mellan Frillesås och Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden