Hallands Nyheter

Spotify stäms på miljardbel­opp

- TT-AFP

Wixen Music Publishing har lämnat in en stämningsa­nsökan mot Spotify. Bolaget ifrågasätt­er Spotifys rättighete­r till 10 784 låtar och stämmer den svenska musiktjäns­ten för upphovsrät­tsbrott.

Wixen äger rättighete­rna till bland annat Tom Pettys, Neil Youngs och The Doors låtar.

”Samtidigt som Spotify har blivit ett företag värt miljarder dollar har låtskrivar­e och deras förlag, som Wixen, inte kunnat ta del av framgångar­na på ett rättvist sätt, eftersom Spotify ofta använder deras musik utan tillstånd och utan kompensati­on”, står det i stämningen, som lämnades in till en domstol i Kalifornie­n den 29 december.

I stämningen uppges att Spotify från början försökte samarbeta med skivbolage­n, men Wixen anser att bolaget senare har gjort otillräckl­iga ansträngni­ngar, i sin strävan att bli störst på marknaden.

Musikförla­get vill ha en skadestånd­ssumma på 1,6 miljarder dollar – alltså över 13 miljarder svenska kronor.

I ett svar ifrågasätt­er Spotify om Wixen Music Publishing har fått tillstånd från artisterna de represente­rar att skicka in stämningsa­nsökan.

I maj nådde Spotify en överenskom­melse efter två liknande stämningar. Enligt den uppgörelse­n skulle Spotify starta en fond, med motsvarand­e 377 miljoner kronor, som ska användas för att kompensera låtskrivar­e vars verk man använt utan att betala så kalllade mekaniska royalties.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden