Hallands Nyheter

Bryggeri på väg till Tyskland

FALKENBERG: THE PINE RIDGE BREWERY IN PÅ TYSKA MARKNADEN

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

The Pine Ridge Brewery på Västra gärdet har stora saker på gång. Dels bygger man nytt och flyttar in i 1 000 nybyggda kvadrat vid nästa årsskifte. Dels ska bryggeriet exportera till Tyskland.

The Pine Ridge Brewery har siktet inställt på den tyska marknaden. – Det är lite som att sälja sand till Sahara, säger Fredric Johansson.

Mikael Karlsson och Fredric Johansson startade sitt bryggeri för sex år sedan och har sedan dess hunnit flytta flera gånger. Från källaren hemma hos Fredric Johansson gick första flyttlasse­t till Skrea till en lada i samma byggnad som restaurang Aska. I våras, när det blev för trångt där, flyttade de tillfällig­t till lokaler på Västra gärdet. Om ett år ska de flytta in i egna lokaler på Smedjeholm.

Produktion­en har ökat, även om ett rejält bakslag drabbade bryggeriet­s ägare i våras. Den helt nya utrustning­en som var beställd försenades och de kunde inte producera öl i den omfattning som de hade planerat.

MEN TROTS FÖRSENINGE­N försökte man rädda så mycket av produktion­en som möjligt för att inte förlora för mycket försäljnin­g under sommaren, som är den bästa försäljnin­gsperioden.

– Vi tappade 20000 flaskor för hand, med hjälp av vänner och familjer, trots det fick vi tacka nej till många kunder i somras, säger Fredric Johansson.

Nu är det annorlunda. Produktion­en är i full gång och bryggeriet levererar som planerat. Ölen från

Falkenberg finns numera inte bara på Systembola­get på hemmaplan utan även i Varberg, på centrallag­ret i Örebro och snart även i Halmstad.

I DEN TILLFÄLLIG­A lokalen på Västra gärdet finns en helt ny tappmaskin och nya tankar som äntligen är på plats. Ytterligar­e två stora tankar på vardera 2 000 liter är på väg in. Målet är att i framtiden producera 40 000 liter per år. 2016 producerad­es bryggeriet, som då höll till i Skrea, 20 000 liter öl.

– När vi höll till på Aska rymde bryggverke­t 200 liter, nu har vi ett som rymmer 2 000 liter. Nu har vi en utrustning som gör att vi kan växa i lagom takt, utan att behöva tänka på att göra nya investerin­gar, säger Mikael Karlsson.

Han och Fredric Johansson har satsat några miljoner på sin anläggning och har siktet inställt på att öka produktion­en rejält. Under våren lanseras fyra nya sorter och nyligen blev det klart att en tysk butik som är specialise­rad på craft beer kommer att sälja öl från bryggeriet på Västra gärdet.

– Det känns helt fantastisk­t roligt och är ett verkligt erkännande. Det är stort och något som vi absolut inte kunde tänka oss när vi startade. Nu är det full gas framåt, det går bättre och bättre, säger Fredric Johansson.

MIKAEL KARLSSON och Fredric Johansson fortsätter att jobba heltid i sina egna företag inom tryckeri och industrirö­r. De är barndomsvä­nner som hittat ett gemensamt intresse i öl och bryggeriet driver de på sin fritid. Men trots att produktion­en

ökar, minskar trycket på ägarnas egna arbetsinsa­tser eftersom den nya utrustning­en är betydligt mer effektiv än den gamla.

– Tappning och etiketteri­ng som tidigare tog 300 timmar att utföra gör vi på 8–10 timmar i dag, säger Fredric Johansson.

De fortsätter att jobba med glädje och ett stort engagemang. Nästa år är redan 15 olika ölmässor inbokade och flera olika ölsorter är på väg att lanseras, men först måste de två tankarna som vardera rymmer 2000 liter komma på plats. Bygget av de nya lokalerna ligger i startgropa­rna och ska vara klart för inflyttnin­g i slutet av 2018. Så fort bryggeriet har landat i den nya lokalen som ska bli 1000 kvadratmet­er stor, jämfört med 200 kvadrat i dag, ska eventdelen växa.

– Där ska det finnas möjlighet att ha stora ölprovning­ar och annat som har med öl att göra, säger Mikael Karlsson.

Trots utbyggnad och stora investerin­gar tycker bryggeriäg­arna att de expanderar i lagom tempo.

– Vi är försiktiga, men vi satsar för att det går bra för oss, säger Mikael Karlsson.

 ??  ?? SAND I SAHARA. Fredric Johansson, en av två delägare till Pine Ridge Brewery, ser med spänning fram emot expansione­n i Tyskland. ”Det är lite som att sälja sand till Sahara”. Under året flyttar bryggeriet till nybyggda lokaler.
SAND I SAHARA. Fredric Johansson, en av två delägare till Pine Ridge Brewery, ser med spänning fram emot expansione­n i Tyskland. ”Det är lite som att sälja sand till Sahara”. Under året flyttar bryggeriet till nybyggda lokaler.
 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden