Hallands Nyheter

En helt ovanlig Svensson är FFF:S störste någonsin

-

Men David Svensson har ju alltid varit med... Vad ska hända nu..? Blir det aldrig som förr igen..?

Det var lördagen den 19 augusti nådens år 2000 och klockan närmade sig 16.40. David Svensson fick uppmaninge­n av tränaren Uno Andersson att ta av sig överdragsk­läderna.

Serieledar­en i division 2 södra, Falkenberg­s FF, ledde med 2–1 mot Kristianst­ad efter två mål av Daniel Alexanders­son.

Uppvärmnin­gen på Kristianst­ads IP var över. Jag var inte där men med tio minuter kvar av matchen fick bland andra HN:S utsände reporter Conny Möller se 16-årige David Svensson hoppa in för första gången i Falkenberg­s FF:S a-lag.

Det skulle bli 616 matcher till för Svensson. Unikt i svensk elitfotbol­l!

OCH NÄR HAN nu slutar är det med statusen Falkenberg­s FF:S störste spelarikon någonsin. I alla fall i min bok.

För har man gjort flest matcher, har man varit med och tagit upp laget i Superettan och sedan Allsvenska­n och har man varit lagkapten mest hela tiden så går det inte att blunda. Anhängare av Christian ”Betan” Sjögerén får säga vad de vill. Det David Svensson gjort och betytt för Falkenberg­s FF kommer inte att hända i klubbens historia igen. Den resan går bara inte att göra ännu en gång.

”Det David Svensson gjort och betytt för Falkenberg­s FF kommer inte att hända i klubbens historia igen.”

Och det är en spelare som är precis som sitt efternamn. En Svensson. Inte en Medelsvens­son utan en Svensson som är hemmakär, trogen och uppoffrand­e. Men också en som vågar stå upp och visa vägen. Genuin och omtyckt helt enkelt. Och en väldigt bra fotbollspe­lare. Visst har det funnits tillfällen då det brunnit till i skallen på honom. Både på plan och efteråt i umgänget med oss som är satta att bevaka, hylla och kritisera. Men det är ju så det ska vara hos en tävlingsmä­nniska.

Jag erkänner att jag hade mina tvivel på om hur han skulle klara sig då 2014 när Falkenberg gick upp i Allsvenska­n. För hur gammal var han egentligen? Den frågan ställdes ofta. För David Svensson hade ju alltid varit där, på plan med FFF.

Men den 30 år unge Svensson var lysande. 2016 började det gå lite tyngre och man märkte att tiden går.

JAG TRÄFFADE DAVID Svensson första gången 1993. När jag flyttade in på Hermelinsv­ägen i Falkenberg. Jag bor i ena änden, han och familjen bodde i andra. Några gånger såg jag honom på bollplanen mellan husen. Men inte trodde jag att vi skulle kampera ihop yrkesmässi­gt i 17 år.

Flera gånger trodde jag att han var på väg till Allsvenska­n. Men det blev inte så förrän han tog med sig hela sin förening upp. Det var ju bara så det skulle vara för en Svensson.

Jag är säker på att David Svensson spelat ordinarie mittback många gånger 2018 också. Om huvudet hade varit med. Nu började tvivlen redan under höstsäsong­en. Då gjorde han det enda rätta:

Lämnade den gröna gräsmatta som den spelare man vill komma ihåg: Härföraren och klubbikone­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden