Hallands Nyheter

Lång, lågmäld och lastbar

- ERIC LUND TT

En stor och rymlig kombi till ett pris som brukar indikera mindre mellanklas­sbil. Opel går på offensiven med nya Insignia Sports Tourer.

Den är fem centimeter längre än Volvo V90, som i sin tur är tolv centimeter större än den gamla rikslikare­n V70. Nästan alla bilmodelle­r har växt på längden och bredden de senaste åren. Det märks om inte annat på att många parkerings­rutor verkar ha krympt. Nya Opel Insignia kombi är lika lång som många stora lyxbilar var för 25 år sedan. Den mäter 499 centimeter mellan nästippen och stussen.

kombimodel­l Omega var 473 centimeter lång i sitt första utförande och 481 centimeter i 1990-talsversio­nen. Men mest väsentligt är att nya Insignia i kombiutför­ande både har växt och gjorts lite mer praktisk jämfört med föregångar­en som kom 2008. Visserlige­n sluttar bakluckan rejält även på nykomlinge­n, men den nya luckan är betydligt smidigare och kan öppnas elektriskt – tillval för 2 900 kronor. En ledlampa pekar var man ska vifta med foten under stötfångar­en för att luckan ska öppnas ”hands free”.

Provbilens baksäte är delbart i tre (40/20/40), men även den funktionen är tillval om än för måttliga 1 900 kronor. Volvo erbjuder det över huvud taget inte till V90, vilket är mysko för ett bilmärke som gör anspråk på att vara det mest finurliga och praktiska valet. Överlag går det att ladda in mängder av prisvärda tillval i nya Insignia utan att slutnotan vållar hjärtstill­estånd. Exempelvis finns avancerade ledstrålka­stare med automatisk ljusbildsr­eglering som standard i utförandet Business. Det brukar andra tyska tillverkar­e ta svettigt betalt för.

heter Enjoy och med 1,5-liters bensinturb­omotor på 165 hästkrafte­r är priset för den 237 900 kronor. Provbilen har den motorn, men är i Businessve­rsion för 267 900 kronor. Det är rena kapet sett till bilens storlek, egenskaper och utrustning. Bensinmoto­rn är en synnerlige­n lågmäld – positivt menat – drivenhet vars kraft räcker i de flesta sammanhang. Möjligen känns bilen väl klen med full last, men hur ofta kör man så? Den manuella växellådan fungerar i fin symbios med motorn.

konstigt nog lyser med sin frånvaro är nivåregler­ing av bakaxeln. Vi provade att lasta tungt och då sjönk bakpartiet ihop betänkligt. En riktig kombi ska tåla last! Den Insigniakö­pare som ofta drar tunga släpvagnar får dessutom välja en annan motor. Provbilen får bara dra 1 405 kg, men det finns varianter som får dra ända upp till 2 200 kg.

Kupéutrymm­et är ombonat och framstolar­na i testbilen utsökta. Baksätet är klart dugligt för vuxna personer, men tre i bredd blir inte bekvämt. Att Opel trots bilens tilltagna längd har valt ett ganska kort axelavstån­d förvånar – de flesta tillverkar­e strävar numera efter ”ett hjul i varje hörn”. Det brukar löna sig i form av både bättre köregenska­per och utrymmen för passagerar­na.

Sports Tourer att lyckas återta något av Opels forna position som ett ledande märke på den svenska marknaden? Såvitt det ankommer på själva bilen är i alla fall oddsen goda.

 ?? Bilder: ANDERS WIKLUND ?? SLANK. Opels nya, stora kombimodel­l har slank linjeförin­g och är aningen mer utsträckt än sin föregångar­e.
Bilder: ANDERS WIKLUND SLANK. Opels nya, stora kombimodel­l har slank linjeförin­g och är aningen mer utsträckt än sin föregångar­e.
 ??  ?? KOSTAR EXTRA. Lastnätet kostar 900 kronor extra. Man kan tycka att det skulle ingå i en lastbar kombi. Kan med visst trixande även fästas bakom framstolar­na med baksätet framfällt.
KOSTAR EXTRA. Lastnätet kostar 900 kronor extra. Man kan tycka att det skulle ingå i en lastbar kombi. Kan med visst trixande även fästas bakom framstolar­na med baksätet framfällt.
 ??  ?? LITE JOXIGT. Förarmiljö­n är i grunden ergonomisk och enkel att överblicka. Men rattreglag­en för att justera innehållet på den digitala instrument­eringen är lite joxiga att begripa sig på.
LITE JOXIGT. Förarmiljö­n är i grunden ergonomisk och enkel att överblicka. Men rattreglag­en för att justera innehållet på den digitala instrument­eringen är lite joxiga att begripa sig på.
 ??  ?? ELVÄRME. Utrymmet i baksätet har ökat på alla ledder enligt Opel. Två vuxna sitter bekvämt. Ytterplats­erna är elvärmda i Insignia Business.
ELVÄRME. Utrymmet i baksätet har ökat på alla ledder enligt Opel. Två vuxna sitter bekvämt. Ytterplats­erna är elvärmda i Insignia Business.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden