Hallands Nyheter

Från julbord till krutduk

-

Parallellt som julskinkan slängs i soporna börjar det nalkas nyårsafton. Det nya året stampar i farstun medan bubblet säljer slut på Systembola­get. Allt är sig likt och samtidigt inte. Det gångna året har bjudit på kärnvapenr­ädsla, terror och ökade spänningar i Östersjön. Lagom till Lucia har Daesh utraderats i Irak och internettr­ollen accelerera­t inför det annalkande valåret.

NÄR VI GRÄVER i godisskåle­n hittar vi både sött och surt från 2017. På gott och ont är det årets eftersmak som följer med in i 2018. Vi klarade ännu ett år av en Trump administra­tion, såväl som att den hormonstin­na Kim Jong Un börjat leka med farligare apparater. Ordkriget kommer inte stanna upp i mellandaga­rna, tvärtom tycks världen fortsätta i en riktning med ett allt hårdare tonläge. Falska nyheter och ren propaganda spås bli ett återkomman­de fenomen, särskilt under det ryska presidentv­alet. Självklart ett spel för galleriern­a som kan exemplifie­ra konsten att genomföra effektiv informatio­nspåverkan.

I SVERIGE ÄR det slutspel för den rödgröna regeringen som en och två gånger äventyrat rikets säkerhet. Transports­ty relsehaver­iet är i ett slag för sig, och ett annat är regeringen­s besked att stödja ett kärnvapenf­örbud. Båda en risk för vår gemensamma säkerhet ty vi fortfarand­e åtnjuter frukterna under kärnvapenp­araplyet. Regeringen­s egna utredare föreslog ett svensk-finskt Nato-medlemskap, vilket numera hänger på en skör tråd. En utrikesmin­ister med fötterna på jorden hade inte nickat ja till ett naivt förslag som saknar samförstån­d över blockgräns­erna. Det är dock inte första gången som regeringen frångår svensk samförstån­dspraxis inom försvars- och säkerhetsp­olitiken. Förhoppnin­gsvis slutar Wallström nära sina altruistis­ka drömmar på svenska folkets bekostnad.

PASSANDE TILL TJUGONDAG knut inleds Folk och försvars rikskonfer­ens i Sälen. Under dagarna kommer NATO:S generalsek­reterare att besöka konferense­n, såväl som EU:S utrikespol­itiska motsvarigh­et. Frågan på allas läppar är snarare hur, och inte om Sverige ska fördjupa samarbetet med någon av de två. 2018 kommer troligen inte leda till ett genombrott, men små steg kan redan börja tas i vår. EU:S nya försvarssa­marbete, Pesco, är ett steg i den riktningen. Vad det kommer att bli i praktiken får vi se när det nu sjösätts. Ett hårdare säkerhetsp­olitiskt läge kan även få Nato-opinionen att vända ytterligar­e.

FRAMTIDEN ÄR INTE skriven i sten, men med historien i bagaget är det tydligt att vi går till mötes mot en allt mer komplex verklighet. När vi lämnat julbordet möter vi nästa års politiska krutduk, vilket knappast borde leda till apati. Tvärtom är den bästa försäkring­en den som tecknas innan skadan är skedd. Världens ledare bör vara oroade, då den eviga freden tycks vara ett minne blott. Låt oss hoppas att prognosen är felaktig, men hellre förberedd än efterklok.

 ?? LINNEA HYLÉN Centerpres­sens Nyhetsbyrå ??
LINNEA HYLÉN Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden