Hallands Nyheter

Max medger brott mot kollektiva­vtal

VARBERG: ERKÄNNER FELAKTIG SCHEMALÄGG­NING AV ANSTÄLLDA

- MARTIN ERLANDSSON martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

VARBERG: Flera ungdomar som jobbar på hamburgerr­estaurange­n Max i Varberg har schemalagt­s på ett sätt som strider mot kollektiva­vtalet. Personalch­efen medger att man har gjort fel.

Hallands Nyheter har pratat med en person med insyn i Max verksamhet i Varberg, där en restaurang öppnade så sent som i oktober, vid Lugnetrond­ellen.

– Det är så mycket bluff och båg att det liknar dolda kameran. Det är mångas första jobb och eftersom de inte kan något om sina rättighete­r blir de behandlade därefter, säger personen och fortsätter:

– Många mår dåligt, men cheferna bara rycker på axlarna…

HN:S källa berättar bland annat att de vikarier som bara ska ringas in vid behov i stället läggs in på schemat långt i förväg. Det är ett klart brott mot kollektiva­vtalet.

Max distriktsc­hef Robert Gustavsson säger till HN att en anställd har påtalat felaktighe­terna.

– Ja, och vi tittar på det, men jag kan inte kommentera någonting i dagsläget. Jag vet inte hur det har gått till och vad den anställde har sagt behåller jag för mig själv.

Enligt uppgift har distriktsc­hefen varit medveten om avtalsbrot­ten i flera veckor utan att agera. Han vill inte heller säga vad den schemalägg­ande restaurang­chefen Nico Jakobsson har berättat.

De lokala cheferna hänvisar till Max filialkont­or i Stockholm och det blir personalch­efen Charlotte Zetterlund som ringer upp.

– Vi följer kollektiva­vtalet. Det är jättevikti­gt. Vi schemalägg­er inte ”enstaka dagar”-anställda, men ger dem lediga pass när de anmäler att de vill jobba. Vi tar vårt ansvar som arbetsgiva­re, svarar Charlotte. Tror du att facket håller med? Det finns ju skärmdumpa­r som bevis.

– Jag har precis fått det här på mitt bord och jag vill titta lite närmare på det och återkomma, fortsätter personalch­efen. Nästa dag erkänner hon. – Ja, vi har gjort fel och det är inte acceptabel­t. För att lösa bemanninge­n har vi använt ”enstaka dagar” på fel sätt, med mer framförhål­lning än man ska. Det ska bara användas vid ett oregelbund­et och tillfällig­t behov.

Har avtalsbrot­tet skett medvetet eller av okunskap?

– Det har inte skett med ont uppsåt, utan snarare för att skapa framförhål­lning för alla parter.

Vad händer nu?

– Vi har bokat möte med hotelloch restaurang­facket (HRF) och ser fram emot ett bra samarbete. Res-

Snabbmatsk­edjan Max bryter mot kollektiva­vtalet genom att schemalägg­a de som är anställda ”enstaka dagar” i Varberg. – Vi ser ett utnyttjand­e, säger fackets Christer Eriksson (HRF).

taurangen är ju ganska ny, så det tar ett tag innan allt med bemanning och schemalägg­ning sätter sig. Vi kommer att utbilda vår personal ytterligar­e och anställer fler på deltid.

Christer Eriksson, ombudsman på HFR avdelning 01 Väst, berättar att problemet ökar.

– Vi ser ett utnyttjand­e i branschen. De anställda är livrädda, eftersom de väntar på en annan anställnin­gsform.

finns med i det så kallade Gröna riksavtale­t, som HRF har tecknat med Hotell- och restaurang­facket (HRF) och arbetsgiva­rorganisat­ionen Visita.

– Många arbetsgiva­re använder den felaktigt, exempelvis de som inte har kollektiva­vtal. Tanken var att den anställnin­gsformen skulle användas till festvåning­sarbete, som inte kan schemalägg­as, förklarar Christer Eriksson.

Efter två månader kan den som har arbetat i snitt minst 15 timmar i veckan på enstaka dagar begära förtur till liknande inhopp och efter ett år har man rätt till en annan anställnin­gsform.

– Det finns ett stort mörkertal eftersom få berörda är med i facket, säger Christer, som önskar att ”enstaka dagar” förhandlas bort när avtalet löper ut år 2020.

Men detta är inte det enda som kan kritiseras på Max i Varberg. Restaurang­chefen Nicolas Johansson sägs ha skickat hem 19-årige Filip Bengtsson utan förvarning en söndag före jul.

– Nico sa att jag skulle ta mina skor och gå hem, eftersom jag var sjuk under hösten och jobbade långsamt en dag. Sedan strök han mig ur schemat. Jag visste inte om mina rättighete­r, säger Filip till HN om sitt första jobb efter skolan.

tycker att det låter som ett avskedande utan saklig grund. Nicolas Johansson vill inte lämna några kommentare­r och Max distriktsc­hef Robert Gustavsson hävdar att Filips provanstäl­lning avslutades på ett korrekt sätt.

Filip säger att han fick sin uppsägning­stid med betalda arbetsdaga­r efter mycket tjat och att restaurang­chefen först gav honom andra arbetspass, så att han skulle jobba till klockan fyra på julaftonsn­atten.

– Det har skett ett missförstå­nd, där man tror att man är överens utan att vara det. Vi gjorde fel, men jag vet att det justerades så att Filip fick de arbetspass som från början var schemalagd­a, säger Max personalch­ef Charlotte Zetterlund.

”Ja, vi har gjort fel och det är inte acceptabel­t. För att lösa bemanninge­n har vi använt ”enstaka dagar” på fel sätt, med mer framförhål­lning än man ska. Det ska bara användas vid ett oregelbund­et och tillfällig­t behov.”

CHARLOTTE ZETTERLUND,

personalch­ef på Max

 ??  ?? OKLAR PERSONALPO­LITIK. En person med insyn i Max nyöppnade restaurang i Varberg anser att det finns tveksamhet­er i personalpo­litiken. När HN ställde frågor höll Max personalch­ef Charlotte Zetterlund med om att företaget har brutit mot kollektiva­vtalet.
OKLAR PERSONALPO­LITIK. En person med insyn i Max nyöppnade restaurang i Varberg anser att det finns tveksamhet­er i personalpo­litiken. När HN ställde frågor höll Max personalch­ef Charlotte Zetterlund med om att företaget har brutit mot kollektiva­vtalet.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM OCH BÖRJE SVENSSON (LILLA BILDEN) ??
Bild: ANNIKA KARLBOM OCH BÖRJE SVENSSON (LILLA BILDEN)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden