Hallands Nyheter

Oenigt kring tunneltekn­ik från Kina

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Järnvägsin­genjören Per Corshammar påstår att Varbergstu­nneln skulle kunna byggas både snabbare och billigare. Men det håller inte Trafikverk­et med om.

Enligt järnvägsin­genjör Per Corshammar kan Varbergstu­nneln byggas både snabbare och billigare med ny kinesisk teknik. Trafikverk­et är inte övertygat.

”Kineserna har ett kunnande som inte existerar i Sverige.” PER CORSHAMMAR, järnvägsin­genjör

Varbergstu­nnelprojek­tet går framåt. Ett antal entreprenö­rer är prekvalifi­cerade och till dessa har ett förfrågnin­gsunderlag skickats ut. De har sedan på sig till mars 2018 att lämna in anbud.

Ett företag som missade prekvalifi­ceringen men sticker fram hakan och påstår att de skulle kunna bygga Varbergstu­nneln både snabbare och till lägre kostnad är det kinesiska företaget CRTG China Railway Tunnel Group. Per Corshammar är konsult och företräder CRTG på den svenska marknaden.

– Kineserna har ett kunnande som inte existerar i Sverige. Med den borrteknik som de använder skulle Varbergstu­nneln kunna byggas på tre år och bli betydligt billigare, säger han.

KENNETH ROSELL ÄR delprojekt­ledare för Varbergstu­nneln. Eftersom Trafikverk­et just nu håller på med upphandlin­gen av entreprenö­r är det inte bestämt vilken metod de ska använda sig av.

– Vi ska tillsamman­s hitta optimala lösningar, säger han.

Han har läst på om metoden med fyrkantstu­nnlar som borras med hjälp av Tbm-teknik som Per Corshammar förespråka­r.

– Det är tveksamt om den metoden kommer att fungera på Varbergstu­nneln som är trumpetfor­mad och 38 meter som bredast. Som smalast är den 14 meter. Dessutom kommer vi att behöva schakta i både jord och berg. Då fungerar inte heller metoden.

Den undre halvan av marklagret där tunneln planerar att borras består av berg och den övre halvan av jord. Enligt Kenneth Rosell försvårar det borrningen då det inte är ett enhetligt tvärsnitt.

PER CORSHAMMAR KONTRAR med att påstå att Trafikverk­et inte har kompetens att förstå den nya tekniken som finns tillgängli­g i dag från Kina.

– Han resonerar rätt utifrån den kunskapsni­vå han ligger på – men det är gårdagens kunskap. Earth Pressure Balanced TBM klarar att arbeta i både mjukt och hårt underlag ända ner till lera och silt, säger han.

KENNETH ROSELL VÄLKOMNAR Per Corshammar att ta kontakt.

Enligt Trafikverk­ets planerade tidsplan ska den tre kilometer långa bergtunnel­n färdigstäl­las på fyra år. Det 900 meter långa tråget tar uppskattni­ngsvis tre år att konstruera. Arbetena kan pågå parallellt.

Trafikverk­et håller just nu på med att bemanna projektet och rekryterar för fullt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden