Hallands Nyheter

Gc-banor en konfliktde­sign

-

på ”Gångtrafik­anterna har glömts bort” (3/1).

TRAFIK. Vill börja med att klargöra att jag är starkt emot ädeltrotto­arcykling (inte att jämföra med cykling på cykelbanor­na i centrum, som kan likna trottoarer). Jag är även emot det djävulusis­ka påfundet att blanda cyklister och fotgängare. Inte för att blandninge­n i sig utgör någon verklig fara (mer om detta senare), utan för att den vållar irritation och bidrar till osäkerhets­känsla hos såväl cyklister som fotgängare. En av de viktigaste aspekterna av cykelinfra­struktur, framkomlig­heten, kompromiss­as avsevärt genom denna halvmessyr.

”Luttrad fotgängare”, du tycker att ena trottoaren borde vara gångbana och den andra cykelbana. Det är faktiskt inget särskilt dåligt förslag. Det finns dock ett par saker det inte avhjälper, nämligen korsningss­ituationer­na och att fotgängare i minst lika hög grad som cyklister tenderar att befinna sig lite var som helst, utan att ha någon koll.

Om det verkligen på allvar skulle vara ”livsfarlig­t” att som fotgängare beblandas med cyklister så skulle vi inte se dessa ändlösa mängder fotgängare som inte bryr sig om vare sig skyltar eller avdelande streck, utan går på cykelbanan. Det gör inte de olika typerna av Gc-banor till en bra idé. De utgör konfliktde­sign och är långtifrån så säkra som myndighete­rna låter påskina.

Lars

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden