Hallands Nyheter

Politikern­a vill slippa dassansvar

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

”Är man lite flexibel och smidig så ska man kunna hitta en rätt så enkel lösning som inte är så kostnadskr­ävande än om dasset skulle skötas i kommunal regi som en offentlig toalett.” TOBIAS CARLSSON (L) ordförande, hamnoch gatunämnde­n

Politikern­a vill ta sin hand från dasset på Skrivarekl­ippan. Nu lägger hamn- och gatunämnde­n all kraft på att hitta en ideell eller privat aktör som kan ta hand om skiten.

Turerna kring dasset på Skrivarekl­ippan har varit flera, och kanske är det också rimligt med tanke på att behoven kan vara stora en varm sommardag?

Sommaren 2016 slogs larm om dassets dåliga skick och otömda stinkande latrintunn­or. Året därefter revs dasset. Det ersattes med ett nytt – på initiativ av kommunstyr­elsens förvaltnin­g. Elever från Ps-skolan och nyanlända flyktingar gjorde jobbet. Kostnad: 40 000 kronor.

MEN VEM SKA egentligen ansvara för tömningen av dasset? Kommunstyr­elsens förvaltnin­g tyckte att hamnoch gatuförval­tningen skulle sköta det men där totalvägra­de man. Jonas Schröder som kör Getteröbåt­arna tog på sig uppgiften efter att ha fått frågan från hamn- och gatuförval­tningen.

Tjänstemän­nen på hamnoch gatuförval­tningen har sagt att det krävs en ny toalett som följer kommunens plan för offentliga toaletter om de ska ansvara för driften.

En miniutredn­ing om en ny toalettbyg­gnad har gjorts, men här tar det stopp. På nämndens senaste möte slogs klubban i bordet för att en större studie om en ny toalett inte blir av.

I STÄLLET SKA nämndordfö­rande Tobias Carlsson (L) och förvaltnin­gschef Henrik Petzäll hitta en smidig lösning tillsamman­s med kommundire­ktören Carl Bartler.

– Vi ska titta på flera olika lösningar. Antingen att egen personal sköter det befintliga dasset och dasset blir ett undantag från reglerna eller att någon lämplig förening eller företag sköter det, säger Tobias Carlsson.

POLITIKERN­A SER HELST att någon annan än kommunen ska ha hand om Skrivarekl­ippans nödinrättn­ing.

– Själva förstudien skulle inte bli dyr, däremot vad den skulle peka på, säger Tobias Carlsson (L) och menar att det handlar om hundratuse­ntals kronor om man måste bygga ett nytt dass enligt toalettpla­nens alla regler.

DET BEFINTLIGA dasset, alternativ­t en nybyggd offentlig toalett, skulle behöva flyttas till bryggan så att en båt med suganordni­ng kan lägga till, om kommunen ska sköta det. Med den lösningen behöver kommunen både köpa båt, ansöka om dispens från strandskyd­det och betala arrende till ägaren av klippan, staten.

– Är man lite flexibel och smidig så ska man kunna hitta en rätt så enkel lösning som inte är så kostnadskr­ävande, säger Tobias Carlsson.

Arbetet med en lösning är enbart i startgropa­rna, men under våren ska det hela vara utrett så att dasset kan användas av öbesökare till sommaren.

 ?? Bild: MARIA HJULSTRÖM ?? LÖSNING. Småbåtsäga­re och kanotister är några av de som kan komma och uppskatta en ordentlig lösning på dassfrågan.
Bild: MARIA HJULSTRÖM LÖSNING. Småbåtsäga­re och kanotister är några av de som kan komma och uppskatta en ordentlig lösning på dassfrågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden