Hallands Nyheter

Karl tyckte att han hade mer att berätta

LEVNADSHIS­TORIA: DET BLEV EN TREDJE BOK

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Karl är ett av de 70000 finska krigsbarn som togs emot i Sverige. Han kom som sexåring till en fosterfami­lj i Limmared utanför Borås 1944 och blev kvar.

– Från början var jag finsktalan­de, men finskan försvann med blixtens hastighet och det tycker jag är synd i dag. Men jag ville bli svensk och ville bara tala svenska.

Fosterfami­ljen som tog emot Karl var kärleksful­l och snäll. Hans biologiska föräldrar, som var märkta av kriget och sjukdom, drog den smärtsamma slutsatsen att Karl skulle få det bättre i Sverige och kom överens med fosterfami­ljen att han skulle få bli kvar.

– Min fosterfar fick kämpa länge med myndighete­rna för att jag skulle få stanna kvar i Sverige.

SÅ SMÅNINGOM BLEV Karl adopterad. Han gick i sin adoptivpap­pa Erlands fotspår. Pappan var försäljare och drev Saab-agenturen i Limmared och Skene. Karl började arbeta som Saab-säljare i Limmared 1960 och blev sju år senare platschef i Skene. Därefter arbetade han ett par år med att sälja bedövnings­instrument­et Ligmaject till tandläkare runtom i Sverige och

Har arbetat som säljare, inom bland annat bil- och tidningsbr­anschen sedan var han annonssälj­are för olika tidningar på Västkusten och i Värmland.

Karl bildade familj och sysslade liksom pappa Erland med jakt på fritiden. Falkenberg, som i många år har varit den fasta tillflykts­orten, har blivit hans boende året om. Redan som barn tillbringa­de Karl sina somrar i Falkenberg.

stora och barnbarnen kom och Karls hektiska liv i yrkeslivet gick över i pension blev funderinga­rna över hans bakgrund allt starkare. Då var föräldrarn­a döda och han hade ingen att fråga. För att hans egna barn och barnbarn inte skulle hamna i samma ovisshet bestämde han sig för att skriva en bok till dem ”Morfar Karl berättar”. Den blev klar 2011 och gavs ut med egna medel med hjälp av Recito förlag. – Den handlar om mitt liv. Hur

DENNA BOK VAR mer inriktad på händelser i Limmared och om bilbransch­en. Men Karl tyckte att han hade mer att berätta. Nu har det blivit en tredje bok. Titel: Hopkok.

– Släktforsk­ning blev den springande punkten. Jag har tagit reda på en del om mitt ursprung, bland annat att min farfar var flottarbas. Han hette Oskari och var född 1900 i Soini och dog 1943.

Karl hoppas genom sina böcker att hans efterkomma­nde kan få klarhet i vem han var och om sitt ursprung. Han tror att de flesta nån gång i livet får funderinga­r om sina rötter. Är du klar med berättande­t nu?

– Nej, jag har mer material, så det blir nog en bok till. Jag skulle vilja skriva mer om vad jag tycker om samhällsut­vecklingen. Jag har redan fått ihop en del material

Karl Skoglund vill inte att hans efterkomma­nde ska behöva fundera över sin bakgrund och sina rötter. Nu har han skrivit en tredje bok.

och jakt.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KOKAR IHOP. I sin skrivarhör­na i huset i Falkenberg skriver Karl ner historier, minnen och funderinga­r, som nu resulterat i en tredje bok.
Bild: OLA FOLKESSON KOKAR IHOP. I sin skrivarhör­na i huset i Falkenberg skriver Karl ner historier, minnen och funderinga­r, som nu resulterat i en tredje bok.
 ??  ?? I Helsingfor­s 1938 Falkenberg. Sommarpara­diset har blivit året-runtboende Hustrun Elsa, två barn och fyra barnbarn Skriva NÄR BARNEN BLEV
I Helsingfor­s 1938 Falkenberg. Sommarpara­diset har blivit året-runtboende Hustrun Elsa, två barn och fyra barnbarn Skriva NÄR BARNEN BLEV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden