Hallands Nyheter

Fysisk närvaro i kärleksdra­ma

- DAN SJÖGREN kultur@hn.se

Stewe i Jonas Bruns nya roman ”Ingen jämfört med dig” är sexton och bor under sex stekheta sommarveck­or i en ensligt belägen stuga tillsamman­s med sina föräldrar. I ett sedan länge övergivet grannhus upptäcker han en dag en ung man, John. De två faller snart i varandras armar och det som sedan händer blir en sorts kompass i deras liv.

Brun har i ett par romaner levandegjo­rt barndomen bättre än nästan någon annan i sin generation. I ”Den andra tiden” befann vi oss genomgåend­e i det lilla barnets ögonhöjd. Den lille läste känsligt av de vuxna men de var ändå obegriplig­a för honom. De stora tillhörde det gåtfulla folket.

ERIK var lite äldre, mellan tio och tolv, och blev bortvald av sin vän. Boken var en mollstämd epistel om det övergivna barnet. Nu berättar han lika levande, lyhört och med samma sinnliga precision om puberteten.

Tjugo år senare dyker älskaren plötsligt upp igen. Då bor Stewe ihop med en annan man i ett rätt anonymt förhålland­e men även nu i en glesbygd. De avsnitt som tillhör det förflutna är refererade medan det sena mötet mellan de två består av enbart dialoger. De båda tidsplanen varvas kapitelvis men glider efter hand också då och då samman. I de berättande, äldre delarna av historien plågas Stewe av sin pubertet, att allt känns fel och falskt, att han inte har något att säga, att bara systern får värme och kärlek och att livet i familjen är så stillaståe­nde och förljuget. Men framför allt är han rädd att de andra ska få veta att han ligger med John. Brun skildrar den första erotiken som Stewe upplever varsamt, nedtonat, men med stor fysisk närvaro. Ändå tycker jag att de där herdestund­erna får spela för stor roll, att de gör Stewe och John anonyma. Banden mellan dem är starka men tycks bara vara av erotisk art. De har för lite att säga varandra.

Det blir egentligen inte bättre när de sedan träffas efter tjugo år som vuxna män. Det mötet är för all del ett minfält men det vore nog bra för berättelse­n om en eller annan mina också brann av. Nu får man veta så lite om dem och det är som om ingenting egentligen hänt dem under de många åren. De har fortfarand­e för lite att komma med.

DRAMA

JONAS BRUN: ”INGEN JÄMFÖRT MED DIG” (BONNIERS)

Brun skildrar den första erotiken som Stewe upplever varsamt, nedtonat, men med stor fysisk närvaro. Ändå tycker jag att de där herdestund­erna får spela för stor roll, att de gör Stewe och John anonyma

DET HÄNGER VÄL delvis samman med att berättelse­n är en dråphistor­ia. Vi får ett par antydninga­r i början och fler upplysning­ar dyker upp då och då innan det som hände för tjugo år sedan, berättas. Det förloppet skildrar Brun med säker hand.

Naturskild­ringen delar in sommarveck­orna i en sorts akter och ger berättelse­n rytm. Emellanåt lyfter Brun in lyriska bilder. Stewe kan i ett ”djupare trädmörker” höra när natten ”lägger alla djur och fåglar i sin ficka”. Tonen är lågmäld med säkert återgivna detaljer.

John har kommit för att kräva tillbaka Stewe som värjer sig men ändå inte har så mycket att sätta emot i deras samtal. Han lever ungefär som de där djuren i nattens ficka, till synes skyddad men nära på i sömn eller orörlig.

 ?? Bild: SARA MAC KEY ?? TONSÄKRA SKILDRINGA­R. ”Jonas Brun har i ett par romaner levandegjo­rt barndomen bättre än nästan någon annan i sin generation”, enligt HP:S recensent.
Bild: SARA MAC KEY TONSÄKRA SKILDRINGA­R. ”Jonas Brun har i ett par romaner levandegjo­rt barndomen bättre än nästan någon annan i sin generation”, enligt HP:S recensent.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden