Hallands Nyheter

Stadsdel befaras bli mur mot havet

VARBERG: Västerport blir för högt och på det här sättet blir de nya husen en mur mot havet. Det anser flera av dem som har tyckt till om kommunens planer för den nya stadsdelen. Buller från hamnen oroar också.

- MARIA HJULSTRÖM maria.hjulstrom@hn.se

Husen närmast havet är på tok för höga! Det anser många av dem som tyckt till om planprogra­mmet för den nya stadsdelen Västerport.

Sista december stängdes möjlighete­n att lämna synpunkter på Västerport så här långt. Förslaget till hur den nya stadsdelen ska se ut – planprogra­mmet – har varit ute på samråd och ett femtiotal olika avsändare har yttrat sig.

Bostäderna i den nya stadsdelen föreslås få en snitthöjd på fem våningar vilket många tycker är för högt. ”Som det ser ut nu blir det en mur mot havet och kontrasten mellan gamla stadskärna­n och Västerport blir alldeles för stor”, skriver en privatpers­on.

EN HEL DEL funderinga­r finns kring att ha bostäder så nära den tunga industri som finns i hamnen. Ljudnivån befaras bli hög och hålla i sig även nattetid. Miljö- och hälsoskydd­snämnden menar att man även måste ta hänsyn till de starka lampor som brukar finnas på industrito­mter och kring järnvägsst­ationer vilket kan vara störande för boende.

Räddningst­jänsten undrar om farligt gods kommer att anlända till det nya hamnområde­t och hur dessa transporte­r kommer att påverka Västerport. Vidare vill man veta hur industrisp­året i den nya järnvägsst­räckningen kommer att användas och om explosivt gods kommer att gå genom Västerport.

JÄRNVÄGSST­ATIONEN KOMMER ATT ersättas och ett förslag från hembygdsfö­reningen Gamla Varberg är att den nuvarande stationsby­ggnaden används som turistbyrå, kommunal medborgars­ervice samt kommunens centralark­iv. ”Järnvägshu­set förlorar sin centrala plats i stadens liv men skulle på detta sätt återfå en smula av den roll huset haft som samlingspu­nkt”, skriver föreningen.

Många beklagar att Järnvägspa­rken kommer att försvinna på grund av tunneln. Fler gröna ytor i Västerport efterlyses. ”Planerade grönytor är ytmässigt små i relation till programomr­ådets kommande antal invånare”, skriver hamn- och gatunämnde­n i sitt yttrande.

Hallands Hamnar och Derome uttrycker oro för att planerna för Västerport kommer att begränsa framtida expansions­planer för främst Woodtec som har verksamhet i hamnen.

TANKEN PÅ EN gästhamn som även kan ta emot lite större båtar lyfts i flera yttranden. ”Havets närhet i form av ”Smögenbryg­gor”, småbåtsham­n och ev. badmöjligh­eter i framtiden bör fångas upp”, skriver Kristdemok­raterna.

Det återstår att se vad tunga instansen länsstyrel­sen säger om planprogra­mmet. Den har bett om mer tid och kommer att lämna in sitt samrådsytt­rande inom ett par veckor.

 ?? Illustrati­on: MADE-UP ?? NY STADSDEL. En av de bilder som finns med i kommunens planprogra­m som ska fastställa­s i mars.
Illustrati­on: MADE-UP NY STADSDEL. En av de bilder som finns med i kommunens planprogra­m som ska fastställa­s i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden