Hallands Nyheter

Stjärnhäst­en är död

RIDSPORT: WELTLIEBE FICK AVLIVAS Chocken har lagt sig. Nu orkar Isabella Tovek tala ut om den tragiska olyckan i söndags. Då hennes stjärnhäst Weltliebe fick avlivas. – Som att mista sin bästa vän. Jag fattar inte att han är borta.

- Mikael martinsson mikael.martinsson@hn.se 010-471 52 47

I söndags påträffade­s dressyrhäs­ten Weltliebe stående på tre ben i hagen i Ätran. Han hade ont. – Jag skulle ta in min andra häst Happiness, som vi hade varit ute på en landslagss­amling med, och bad mamma ta ut Weltliebe och då upptäckte vi att han stod med ett ben upp. Men det kan man ju göra utan anledning, berättar Isabella.

MEN SNART FÖRSTOD de att det var något allvarliga­re. Han ville inte sätta ner hoven. Hästen hade skadat sig.

– Min först tanke var att det var kört...

De bestämde sig för att köra till Hallands Djursjukhu­s i Slöinge.

– Han var så tapper när vi försökte få in honom i lastbilen för att köra till veterinäre­n. Det gick bra och vi körde väldigt långsamt eftersom han bara kunde stå på tre ben. Jag hoppades att skadan inte skulle vara så allvarlig och att det skulle gå att operera.

Men det stod klart att det inte fanns något att göra.

– Det var allvarlig skada och hoven hängde på benet. Vi fick en stund för att ta farväl. Det var väldigt känslosamt. Hästen avlivades på plats. Många tårar har runnit på kinderna. Och Isabella Tovek hade svårt att koncentrer­a sig de första dagarna.

– Det var värst första dagen. Att komma hem till stallet och se hans box tom där han stått i två år nu. Det är så många minnen. Vi har gjort så mycket tillsamman­s och hade så mycket planerat. 2018 skulle bli vårt år.

NU HAR HON så sakta börjat komma in i träningen och livet med sina andra hästar igen.

– Det går ju inte stanna upp och jag måste träna de andra hästarna. Det är en tuff tid men jag måste gå vidare. Så här kan det vara med hästar.

Samtidigt menar hon att olyckan måste varit extrem otur.

– Han gick i en väl dränerad sandhage. Det finns hästar som går i branta stenhagar där inget händer.

En teori som veterinäre­n lagt fram är att hästen hoppat rakt upp och landat illa.

– Man fattar det inte helt enkelt, säger Isabella.

Isabella Tovek, som tävlar för Himledalen­s RK, finns med i landslaget­s U25-spetsgrupp, tillsamman­s med bland andra Falkenberg­sortens Mathilde Hannell. Och där bli hon kvar.

– JAG HAR Happiness som kanske är ännu bättre än Weltliebe var. Men jag behöver en häst till. Det här får landa nu sedan får vi se vad som händer. Jag planerade att åka till Tyskland i februari och tävla men det kanske inte blir så. Annars ligger säsongspla­neringen kvar.

 ?? Bild: PRIVAT ?? SLUT. Isabella Tovek och Weltliebe kommer inte tävla mer. Hästen har fått avlivas efter en olycka.
Bild: PRIVAT SLUT. Isabella Tovek och Weltliebe kommer inte tävla mer. Hästen har fått avlivas efter en olycka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden