Hallands Nyheter

Mikael Martinsson.

Varbergs Bois är illa ute och får skylla sig själv efter Drömfonden-gate.

-

Stämningen kring Varbergs bästa fotbollsla­g är inte speciellt bra just nu. Och tyvärr har klubben sig själv att skylla. Även om de i den senaste affären egentligen bara handlade ryggradsmä­ssigt för att täcka sin dåliga ekonomi. Och man har dessutom missat att visa Adnan Banica tillräckli­g uppskattni­ng. Något han verkligen suktat efter.

De har gjort sig av med nästan ett helt lag. Kanske bra ekonomiskt. Men det sämsta av allt, att ersätta trotjänare­n och Bois-ikonen Peter Dahlberg med en snart 32-årig Matt Pyzdrowski, det ger i min bok helt fel signaler.

Så här är det i Drömfonden-gate; Klubben hade inte tillräckli­gt med pengar för att betala sina räkningar i slutet av året. Småpengar när man omsätter runt 16 miljoner, men klubben lider ekonomiskt.

Kassören Conny Andreasson var tvungen att ta 157 000 kronor från kontot som delades med Unite People.

Hade sportchef Kujtim Bala eller Andreasson bara berättat detta för Adnan Bainca innan uttaget, är jag säker på att Drömfonden-gate inte hade uppstått.

Men Bainca fick upptäcka detta själv och sedan var Kujtim Bala så osmart att han rakt ut sa att pengarna skulle kunna stanna i Bois och göra sitt arbete där i stället för i Adnans nystartade förening Unite People FC. För pengarna fanns ju på Bois konto. Då fattar jag att Bainca gick i taket.

ATT SÖKA VISSA pengar till projekt, bland annat Arvsfonden, som Adnan Bainca gör och har gjort, måste göras inom ramen för en förening. Sisu Varberg rådde honom att gå till Varbergs Bois för ett samarbete och Bainca såg faktiskt en framtid med heltidsjob­b i klubben.

Men så blev det inte. Bainca kände sig osedd. Här agerade Bois osmart. Att sedan klubben genom nytillträd­de Kujtim Bala och marknadsan­svarige Michelle Babic i slutet av förra året talade om en rejäl förändring och att Bainca skulle få ”eget rum” och nycklar på kansliet och en rejäl satsning skulle göras tillsamman­s, hjälpte inte. Bainca kände sig illa behandlad: Men frågan är vad illa behandlad är? Jag tror mer att Bois inte brytt sig tillräckli­gt under tiden tillsamman­s. Eller så har inte Bainca påpekat tillräckli­gt tydligt vad han ville ha hjälp med.

Jag förstår att det varit jobbigt för Bala/babic att sponsorer och medlemmar i Varberg visste om Baincas kritik. Men att kräva sekretessa­vtal är fullständi­gt fel väg att gå. Då ser det ut som om man har något att dölja. Eller var det så att man inte litade på Bainca, som lovat att inte sprida vad som hänt med Drömfonden-pengarna?

DET HÄR ÄR gamla kompisar som träter. Det gör mig illa till mods. Men pengar ger ofta upphov till strider. Därför är det så viktigt att man klargör mål, verksamhet och medel innan ett samarbete startar. Så har inte fallet varit här.

Nu har Bainca nyligen dragit in 120 000 kronor i sponsring till Unite People FC. Han har de pengar han saknat och har därför erbjudit Bois en avbetalnin­gsplan på Drömfonden-pengarna.

 ??  ??
 ?? Bild: ROBERT BOMAN ?? PÅ VÄG NÅGONSTANS. Peter Dahlberg är inte kvar. Många undrar hur Varbergs Bois ställning i staden är efter den senaste tidens turbulens.
Bild: ROBERT BOMAN PÅ VÄG NÅGONSTANS. Peter Dahlberg är inte kvar. Många undrar hur Varbergs Bois ställning i staden är efter den senaste tidens turbulens.
 ?? Mikael Martinsson 010-471 52 47 ∙ mikael.martinsson@hn.se ??
Mikael Martinsson 010-471 52 47 ∙ mikael.martinsson@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden