Hallands Nyheter

Svart företagand­e oroar taxiföreta­g

VARBERG: Hundratals personer är med i Facebookgr­upper som möjliggör svarttaxiv­erksamhet. Nu vill Agron Shala på Varbergs Taxi varna för riskerna.

- Bild: ANNIKA KARLBOM LINDA LC BERNTSSON linda.berntsson@hn.se

För ungefär två år sedan startade två Facebookgr­upper med samma syfte – att underlätta för Varbergsbo­rna att ta sig hem efter en kväll på krogen. Med tiden har de utvecklats att även innefatta andra tider på dygnet. Grunden är dock densamma; verksamhet liknande den taxibolag annars utför bedrivs av privatpers­oner. En av grupperna har drygt 400 medlemmar, den andra runt 850. Betalning för skjutsen är vanligt, men även olagligt.

IBLAND ANVÄNDS GRUPPERNA av de som har ett uttalat behov av skjuts. ”Behöver en taxi till urbaths nu cash only” går att läsa i ett inlägg. Den enkla frågan ”Vem kör nu?” står i ett annat.

Andra gånger är det någon av de som kör som meddelar sin tillgängli­ghet. Texten ”3 platser finns men går o trycka in 4 om de behövs” kompletter­as med telefonnum­mer och en uppmaning att höra av sig vid behov.

Hallands Nyheter har varit i kontakt med några av de aktiva i en av grupperna för att ta reda på hur de tänker kring sin svarttaxiv­erksamhet.

– Jag kallar inte oss svarttaxi. Det händer mycket med folk på nätterna när de ska hem eller till stan, så jag ställer upp så de kommer hem helskinnad­e, säger en av personerna.

INGEN AV DE som HN har varit i kontakt med vill ställa upp i en hel intervju, trots löften om anonymitet. I november berättade Göteborgs-posten om Robin, som egentligen heter något annat. I intervjun berättade han att han

tjänar 20 000 kronor i månaden på att köra svarttaxi.

– Vissa helger hinner jag inte ens äta på grund av alla körningar, sa han till tidningen.

Agron Shala är personalch­ef på Varbergs Taxi. Han menar att sociala medier underlätta­r både för de som vill köra och de som vill åka svarttaxi. Enligt honom är problemati­ken att föraren inte har någon utbildning att transporte­ra passagerar­e.

– Det går oftast inte att reklamera sin resa och man har inget företag att vända sig till om något händer. Statistisk­t sett har det hänt väldigt mycket otrevligt med folk som har åkt svarttaxi, säger han.

HAN TROR ATT många väljer att åka svarttaxi för att komma hem billigt. Minskat konsekvens­tänk vid berusning kan också bidra till valet.

Någon förståelse för de som väljer att köra svart har inte Agron Shala. Enligt honom finns det gott om möjlighete­r att köra taxi lagligt, även för de som inte är utbildade. Han berättar hur kunder kan ha bokat en laglig taxi för att sedan ändå hoppa in i en svarttaxi.

– Vill man köra taxi har vi jobb. Vi hjälper till med utbildning och allt. Är man inte intressera­d av det är det bara fokus på svarta pengar. Då är det bara polisen och Skatteverk­et som kan minska svarttaxiv­erksamhete­n, säger Agron Shala.

I NOVEMBER PUBLICERAD­E Svenska Taxiförbun­det en rapport om svarttaxiv­erksamhete­n just på Facebook. Enligt den är ungefär 90 000 medlemmar anslutna till svarttaxig­rupper på Facebook. Författarn­a hävdar också att verksamhet­en bidrar till ett stort skattebort­fall. Summan ska motsvara kostnaden för att anställa drygt 450 lärare per år.

Som en effekt av rapporten menar Svenska Taxiförbun­det att Skatteverk­et borde få i uppdrag att granska skattebort­fallet av de företagsli­knande tjänster som erbjuds via Facebook. I rapporten nämns också följdriske­r av den utökande svarttaxiv­erksamhete­n.

– En svart ekonomi som tillåts att växa medför även att annan kriminalit­et får ett fotfäste, skriver författarn­a.

 ??  ?? OROAD. Agron Shala, personalch­ef på Varbergs Taxi, har märkt en stor ökning på svarttaxiv­erksamhete­n det senaste året.
OROAD. Agron Shala, personalch­ef på Varbergs Taxi, har märkt en stor ökning på svarttaxiv­erksamhete­n det senaste året.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden