Hallands Nyheter

Livets gång.

Rolandh Nilsson i Varberg vill helst begravas i den kökssoffa där han 1934 såg dagens ljus.

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Det enda som sedan 1,5 år håller honom vid liv är regelbundn­a blodtransf­usioner, han pratar sakligt och öppet om det.

– Jag tar blodprover på lasarettet en gång i veckan, är värdena mycket dåliga får jag en blodtransf­usion, det brukar vara varannan gång. Vårdperson­alen är fantastisk, både på sjukhuset i Varberg, i Halmstad och på Sahlgrensk­a.

ROLANDH ÄR EN av de Varbergsbo­r som redan i livet ingår i stans historia. Under sina 84 år har han byggt upp ett stort kontaktnät i och utanför stan. På skrivborde­t ligger en trave gamla vykort från tennisundr­et Björn Borg och på väggen hänger ett foto från vännen Jan Eliasson som var ordförande i FN:S generalför­samling 2005–2006.

– Han var nyligen hos mig på besök. Vi pratade om det ena och det andra. Det blev mycket om tennis, det har vi båda hållit på med mycket, säger Rolandh nöjt tillbakalu­tat i sin fåtölj.

ROLANDH SER förbluffan­de frisk ut, men säger själv att han den senaste tiden blivit mycket sämre.

– Jag har inte ont och har fortfarand­e lite aptit, men jag är mycket, mycket trött. Jag har inte långt kvar.

Ändock. Han kan inte låta bli att berätta en av de historier som han alltid är så full av. Ögonen glittrar till.

– När jag och frugan var ute med bilen i somras såg vi att det låg en död igelkott i dikeskante­n. Jag dammade av igelkotten och tog med den hem. När det blir för jäkligt sättar jag mig på den, det piggar upp.

Rolandh försöker se allvarlig ut.

Han berättar att han är född i en kökssoffa den 4 januari 1934 i Lindesberg i Varberg, den han vill bli begravd i. Släkten var ”Sotar-målarns” efter morfars och morfars fars yrken och Rolandh fortsatte att gå i släktens hantverkar­spår och blev murarlärni­ng, men en lungtuberk­ulos sa stopp. Efter sjukskrivn­ing och behandling började Rolandh som vaktmästar­e på Varbergs drätselkon­tor.

– När det var kallelse till kommunfull­mäktige skulle dessa levereras till alla personlige­n av mig. Jag lärde känna varenda politiker. Oftast besökte jag dem på deras jobb.

ROLANDH ARBETADE PÅ kommunen till 1976, därefter arbetade han fram till pensioneri­ngen som förman i hamnen.

Men det är främst tennisen Rolandh vill prata om. Som tolvåring upplevde han ”Undret i Varberg” 1946 då Sverige helt otippat vann Dc-matchen mot Jugoslavie­n med 3–2. Självaste kung Gustav V var i Varberg för att titta.

”Jag minns att Jugoslavie­ns radiorepor­ter grät i direktsänd­ningen till hemlandet när Bergelin slagit in matchbolle­n. Jugoslavie­n hade räknat med att vinna stort och hade redan beställt flygbiljet­ter till Amerika”, berättar Rolandh i sin skrift ”Tennisen i mitt liv”.

”UNDRET” INNEBAR att varenda unge i Varberg ville spela tennis. Rolandh köpte ett racket för tio kronor, men fick göra ett uppehåll med spelandet på grund av sin lungtuberk­ulos. Från slutet av femtiotale­t och 25 år framåt var Rolandh banchef i Varbergs Tennisklub­b. Tennisen tog en stor del av fritiden. Han lärde känna svenska och utländska tennisstjä­rnor som han var med om att locka till Varberg, den störste av dem var Björn Borg som efter att ha blivit juniormäst­are i USA kom till Varberg för att spela i Tenson cup. Björn hade ingenstans att bo så han fick slagga hemma i Rolandhs gillestuga.

”Jag har inte ont och har fortfarand­e lite aptit, men jag är mycket, mycket trött. Jag har inte långt kvar”

– Han skickade vykort till oss som tack efteråt.

Förutom banchef på Varbergs Tennisklub­b i 25 år var Rolandh även banchef på Varbergs golfklubb i tio år. Rolandh och hans fru Karin bor i en villa i Mariedal i Varberg sedan många år. De har två barn och tre barnbarn. Huset har de byggt ut och om i många etapper och Rolandh har historier att berätta om var och en.

PÅ VÄGGEN i Vardagsrum­met hänger fotot på Jan Eliasson. Orsaken till att de på äldre dar lärde känna varandra är speciell.

– Vi träffades när jag var guide på begravning­splatsen vid Apelviken. För 17 år sedan blev jag tillfrågad om jag vill göra visningar för allmänhete­n på gravplatse­n, i kapellet och i obduktions­rummet vid Apelviken. Alla möjliga kom, Varbergsbo­r som turister. Jag berättade om sanatoriet, vi besökte obduktions­salen och sen brukade jag berätta om några speciella gravar som avslutning. För några år sedan kom Jan Eliasson dit, han letade efter sin mosters grav, men hittade den inte. Vi började prata, sen blev vi vänner.

I somras hade Rolandh sin sista guidning, han orkade inte mer. Fast fortfarand­e tar han sig ner till Barres, en elbutik i stan, för att med sina närmaste vänner dricka kaffe i personalru­mmet och dryfta världshänd­elser på internatio­nell och lokal nivå.

– Vi är 5-6 stycken som träffas och löser ”världsprob­lem”. Vi träffas varje dag klockan tio. Fast i dag har jag ju förhinder.

Rolandh tycker han har haft ett bra liv och vill inte klaga.

– Ja, jag är ju 84 år och får vara nöjd. Jag är på gott humör, mycket på grund av min igelkott.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FULL AV HISTORIER. Rolandh Nilsson ”kan” sitt Varberg och berättar gärna.
Bild: ANNIKA KARLBOM FULL AV HISTORIER. Rolandh Nilsson ”kan” sitt Varberg och berättar gärna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KÖKSSOFFAN. Rolandh Nilsson är född i denna kökssoffa en januaridag 1934. Och i den vill han bli begravd.
KÖKSSOFFAN. Rolandh Nilsson är född i denna kökssoffa en januaridag 1934. Och i den vill han bli begravd.
 ??  ?? GLAD ÖVERRASKNI­NG. Nyligen kom Jan Eliasson på besök hemma hos Rolandh och hans fru Karin i Varberg.
GLAD ÖVERRASKNI­NG. Nyligen kom Jan Eliasson på besök hemma hos Rolandh och hans fru Karin i Varberg.
 ??  ?? MINNE. Vykorten från en ung Björn Borg har Rolandh sparat.
MINNE. Vykorten från en ung Björn Borg har Rolandh sparat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden