Hallands Nyheter

Det har pågått i ett halvår. Ändlösa blandninga­r för att få den rätta balansen. Snart är en ny lokal produkt redo att lanseras.

STAFSINGE: BARK OCH BARR SMAKSÄTTER HANTVERKSM­ÄSSIG TONIC

-

Det har kokats, kryddats och smakats i ett halvår. Snart är den färdig att lanseras. Små korrigerin­gar återstår innan Stafsinge Tonic är redo för en intet ont anande allmänhet.

Vännerna Johan Blidberg och Alex Bennheden håller till i Lis Mejeri. Där driver Johan sedan två år krog tillsamman­s med sambon Rina Ratell.

Några rejäla stenkast bort i Stafsinge bor Alex Bennheden, också med bakgrund inom restaurang­branschen då familjen Bennheden i flera år drev anrika källaren Laxen. Tanken på att tillverka egen tonic föddes i somras.

– Gin har blivit väldigt uppmärksam­mat på senare år, men tonic är förbisett. Folk har ofta köpt den billigaste sorten bara, förklarar Alex.

– Vi vill göra det på ett mer hantverksm­ässigt sätt, säger Johan.

TONIC ÄR SMAKSATT med kinin som kommer från kinaträdet­s bark. Så de började med att importera kinabark och koka upp med vatten.

– Det smakade näst intill vidrigt. Som att slicka på en spånskiva. Utmaningen var att få en tonic som smakar tonic. Men vänder man på en tonicflask­a och tittar på etiketten behöver man vara kemist för att veta vad den innehåller, menar Johan.

Ska man göra en bra tonic går det inte att ta ginvägar. Duon har därför testat alla tillgängli­ga sorter i Sverige, drygt 30 stycken. Sedan har de experiment­erat med egna blandninga­r.

–Vi har druckit sjukt mycket

 ??  ?? PRODUKTUTV­ECKLING. Johan Blidberg och Alex Bennheden provsmakar ännu en testblandn­ing i Lis Mejeri i Stafsinge. Nu börjar de bli nöjda.
PRODUKTUTV­ECKLING. Johan Blidberg och Alex Bennheden provsmakar ännu en testblandn­ing i Lis Mejeri i Stafsinge. Nu börjar de bli nöjda.
 ??  ?? SNART KLARA. Det gäller att hitta den rätta smakbalans­en. Något Johan Blidberg och Alex Bennheden är nära nu. Till påsk räknar de med att kunna lansera sin tonic på allvar.
SNART KLARA. Det gäller att hitta den rätta smakbalans­en. Något Johan Blidberg och Alex Bennheden är nära nu. Till påsk räknar de med att kunna lansera sin tonic på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden