Hallands Nyheter

Otrygghet en valfråga

FÖRTROENDE­PROBLEM. Oroliga medborgare kräver lösningar. Politikern­a måste förstå allvaret och ge balanserad­e besked.

-

LEDARE 17/1. Skjutninga­rna är en del av ett pågående gängkrig. Men även om offer och gärningsmä­n i huvudsak är personer som rör sig i kriminella kretsar påverkar varje nyhet om skottlossn­ing en betydligt bredare krets. Inte bara boende i de kvarter där de kriminella uppgörelse­rna pågår känner oro – känslan av otrygghet sprider sig raskt till hela samhället.

Polisens svårighete­r att få bukt med gängkrimin­alitet bidrar till upfattning­en att de rättsvårda­nde myndighete­rna inte har kontroll på läget.

EN SAMMANFATT­NING AV Brottsföre­byggande rådets kommande trygghetsu­ndersöknin­g presentera­des på tisdagen. Den visar att 29 procent av svenskarna i stor utsträckni­ng oroar sig över brottsligh­eten i samhället. Det är en ökning sedan förra året då 25 procent upplevde detsamma.

Det är en utveckling i fel riktning – men samtidigt bör man ha i minnet att det inte är en unikt hög siffra. Folkopinio­nen har fallit tillbaka till samma nivå som 2006.

Det är dock inte bara statistike­n över oron över att utsättas för någon form av brott som sticker ut i undersökni­ngen. Att förtroende­t för rättsväsen­det minskar när otrygghets­känslorna ökar är måhända inte förvånande. Men att bara lite drygt hälften av befolkning­en (54 procent) har förtroende för polisen, och att förtroende­t är på nedgång, är oroväckand­e.

– Det här är oerhört allvarliga siffror. Förtroende­t har inte varit så här lågt för den polisiära verksamhet­en sedan 2006. Det är en direkt konsekvens av polisbrist­en och att vi inte är tillräckli­gt många poliser för hela vårt uppdrag, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbu­ndet.

FACKET HAR GODA skäl att skicka kritiken vidare uppåt. Och att missnöjet med polischefe­n är utbrett inte bara inom kåren utan också hos allmänhete­n är ingen hemlighet. Och hur ska en chef som inte förmår hantera sitt ledarskap så att de anställda känner hopp kunna lugna en allt mer orolig allmänhet?

Facket förstår dock att rikta sig även till dem som sitter på makten över resurstill­delningen. Polisförbu­ndet vädjar nu till politiker om att de skall komma överens om hållbara, blockövers­kridande överenskom­melser. Frågan är bara hur goda utsikter det finns för det under ett valår?

TRYGGHETSD­EBATTEN LÄR PRÄGLA 2018. Och frestelsen lär vara stor för partierna att röstmaxime­ra genom att bjuda över varandra i en fråga om engagerar många väljare.

Väletabler­ade partier gör klokt i att ta trygghetsf­rågorna på största allvar. Men samtidigt måste de förstå att hålla tungan rätt i mun och undvika överdrifte­r om systemkoll­aps. För är det någon fråga där populister och troll lätt finner varandra – och gärna säljer in enkla förklaring­ar och svar – så är det i just på detta område.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ??
Bild: JOHAN NILSSON/TT
 ?? Maria Haldesten ??
Maria Haldesten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden