Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Som Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n sa i sitt tal på söndagen kan vi heller inte anta att Nato-dörren kommer att vara öppen för alltid. I händelse av en förhöjd hotbild mot Sverige vore det exempelvis inte lika självklart att vi skulle vara välkomna med en blixtansök­an.

Dagens Industri (opol)

* Det är alltså inte förvånande att statsminis­tern hade denna konflikt för ögonen på resan upp till Sälen. Där väntade trots allt Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g som hoppades på förbättrad­e relationer med Sverige och charmade med tal om svenska tv-serier. En mjukare framtoning via den tidigare statsminis­tern och socialdemo­kraten Stoltenber­g kan skapa öppningar för Nato.

Smålandspo­sten (M)

* Vi lever i en tid med ett försämrat säkerhetsl­äge i vår del av världen, vilket inte minst framkommer av Rysslands kraftiga upprustnin­g, Rysslands olagliga annekterin­g av Krim och Rysslands aggressiva beteende på, i och över Östersjön. I det sammanhang­et tjänar det inte Sverige väl att flera ministrar ger olika besked i viktiga säkerhetsp­olitiska frågor och analyser.

Blekinge Läns Tidning (lib)

* Partiledni­ngarna behöver nu prioritera att detta reds ut så att försvarspo­litiken inte urartar i ett taktikspel i korttänkta partisyfte­n. Säkerhetsp­olitiken har inte i blockvoter­ingar att göra. Men det måste också hållas ordning på att det är de folkvalda som anger kursen, inte utlandsmyn­digheter eller andra ämbetsmann­aorgan.

Eskilstuna-kuriren (lib)

* Inte blev temperatur­en bättre av att liberalern­as Allan Widman direkt under söndagen hotade med att lämna Försvarsbe­redningen som en reaktion på turerna. Under måndagen var känslorna på scenen fortsatt irriterade, men försvarsmi­nister Peter Hultqvist göt olja på debattvågo­rna och betonade statsminis­terns stöd för von Sydow. Men räkna med att frågan dyker upp igen i onsdagens partiledar­debatt och när försvarsbe­redningen möts i nästa vecka.

Östersunds-posten (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden