Hallands Nyheter

Det handlar om att våga

-

VARBERG. ”Det hjälper inte att stoppa vapenexpor­ten från Varberg” är rubriken på P-E:S insändare. Men det beror ju på vilket mål man har. Är målet att skapa fred i världen är åtgärden givetvis otillräckl­ig. Men är målet att Varberg ska förvalta sina stolta fredstradi­tioner, då är ett stopp för vapenexpor­t en nödvändigh­et.

VI I DET nätverk som nu bildats vill inte att fredsåret Varberg Calling for Peace ska bli en engångsför­eteelse. Vi vill att kommunen går vidare och gör Varberg till ett Almedalen för fred, med årligen återkomman­de arrangeman­g. Varför skulle vi inte kunna vara Västkusten­s kreativa mittpunkt också när det gäller fredsfrågo­r?

Men för att detta ska bli trovärdigt kan vi inte fortsätta att förmedla krigsmater­iel till områden som Jemen och Mellanöste­rn och andra regioner där demokrati och mänskliga rättighete­r inte respektera­s. Den så kallade Kex-utredninge­n föreslår också ett stopp får sådan försäljnin­g, men tyvärr är regeringen­s propositio­n i frågan mycket urvattnad. Riksdagens utrikesuts­kott behandlar ärendet den 30 januari.

Nätverket har fått namnet Varberg, våga vägra vapenexpor­t! Ordet ”våga” är viktigt i sammanhang­et. Vi vill att våra politiker ska våga säga ifrån. Många kloka ord sades under fredsåret 2015. Freden börjar med mig, gräv där du står etc. Valåret 2018 är det dags att börja praktisera detta!

till P-E (9/1).

P-E PÅSTÅR ATT det blir stora problem på arbetsmark­naden om Sverige inte bara slutar exportera utan även att tillverka vapen över huvud taget. År 2015 arbetade ungefär 12 800 personer inom svensk vapenindus­tri. Det motsvarar 0,3 procent av antalet sysselsatt­a samma år (källa Linda Åkerström: Den svenska vapenexpor­ten).

För Varbergs hamn handlar det om några få fartyg och några få övertidsti­mmar varje år. Inte ett enda arbetstill­fälle kommer att gå förlorat här!

Ulf Norenius medlem i nätverket Varberg, våga vägra vapenexpor­t

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? VAPEN. Om målet är att Varberg ska förvalta sina stolta fredstradi­tioner, då är ett stopp för vapenexpor­ten en nödvändigh­et.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT VAPEN. Om målet är att Varberg ska förvalta sina stolta fredstradi­tioner, då är ett stopp för vapenexpor­ten en nödvändigh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden