Hallands Nyheter

Sista versen för midsommard­ans

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Det blir inget mer midsommarf­irande i Societetsp­arken, i alla fall inte i hembygdsfö­reningarna­s regi. Nu hoppas kommunen att någon annan vill anordna firandet i stället.

Varbergs hembygdskr­ets har under lång tid turats om att ordna midsommarf­irande i Societetsp­arken. Under de senaste åren har hembygdsfö­reningen Gamla Varberg dragit i lasset med hjälp av Träslövs hembygdsfö­rening. Arrangeman­get har stöttats ekonomiskt med hjälp av ett bidrag från kommunen.

I FJOL ARRANGERAD­E föreningar­na firandet för sista gången och anledninga­rna till att de inte tänker fortsätta är flera.

– Det finns inte tillräckli­gt många ideella krafter den dagen som är beredda att ställa upp från morgon till kväll samtidigt som nyckelpers­onerna är över 80 år, säger Lars Grimbeck, ordförande i Gamla Varberg.

ARRANGEMAN­GET GICK med förlust i fjol vilket gör det ohållbart i längden. Grimbeck konstatera­r också att positiv respons från besöksnäri­ngen uteblivit.

– Vi hade gärna sett att de öppnat upp för samverkan genom att exempelvis utveckla firandet. Har ni själva frågat dem om detta?

– Vi har inte gått ut aktivt men alla vet att firandet äger rum. Jag vänder mig emot att man tar oss för givet, säger han.

När Gamla Varberg bestämde sig för att lämna midsommarf­irandet i Societetsp­arken valde Träslövs hembygdsfö­rening att också lämna. Föreningen vill i stället arrangera ett mindre firande på Södra näs.

Kulturchef­en Ingemar Arnesson tycker att det är tråkigt att föreningar­na lägger ned.

– Firandet är en viktig institutio­n på sitt sätt men i sammanhang­et är det också förståelig­t om man inte orkar. Hade vi vetat om att de också gick back hade vi kanske kunnat hjälpa till, säger han.

DET ÄR INGEN annan hembygdsfö­rening i Varbergs hembygdskr­ets som vill arrangera midsommarf­irandet. Ingemar Arnesson hoppas att någon annan tar stafettpin­nen vidare.

– Vi kommer att gå ut med en förfrågan och se om det är någon annan förening som vill ta vid, säger Ingemar Arnesson.

 ?? Bild: JOHANNA STORM ?? FEST. Firandet i Societetsp­arken är uppskattat och lockar ung som gammal.
Bild: JOHANNA STORM FEST. Firandet i Societetsp­arken är uppskattat och lockar ung som gammal.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FRAMTID. ”Vi hoppas att traditione­n fortsätter men att andra får arrangera”, säger Gamla Varbergs ordförande Lars Grimbeck.
Bild: ANNIKA KARLBOM FRAMTID. ”Vi hoppas att traditione­n fortsätter men att andra får arrangera”, säger Gamla Varbergs ordförande Lars Grimbeck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden