Hallands Nyheter

App-användare syns inte i statistik

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Sedan en månad får Hallandstr­afikens resenärer mer rabatt om de köper sin biljett via en app i mobilen. Men appen har visat sig ha en stor nackdel. Den genererar ingen statistik över hur vi reser.

Tidigare har resekortet varit det mest fördelakti­ga sättet att köpa biljett till bussar och tåg. Användaren har fått hela 20 procents rabatt på priset och när kortet blippas i en läsare så registrera­s var resan påbörjats.

Från och med 2019 är tanken att mobilappen ska ersätta resekortet och Hallandstr­afiken försöker nu uppmuntra användning­en av appen.

I december höjdes rabatten från 10 till 15 procent för mobilanvän­dare, medan rabatten för resekortsa­nvändare sänktes från 20 till 15 procent.

NÅGON LÄSARE FÖR mobilappen­s Qr-kod har däremot inte installera­ts i bussarna. Istället visar man bara upp koden för föraren. Det innebär att resandet inte registrera­s någonstans.

– Vi kommer att utrusta bussarna med nya läsare under 2018. Självklart behöver vi ha koll på resmönstre­n så att vi har trafik på rätt ställen, säger Andreas Almqvist, vd för Hallandstr­afiken.

Han påpekar dock att inte heller resekortet ger en fullständi­g resestatis­tik. Eftersom det bara blippas när man går på bussen eller tåget, så vet Hallandstr­afiken inte var man gått av.

– Vi tittar på att utrusta åtminstone en del bussar med ett automatisk­t kundräknin­gssystem. Då sätter man sensorer vid dörrarna som räknar hur många som går på och av vid olika hållplatse­r. Det är kunskapen om dessa strömmar som vi har nytta av när vi planerar trafiken, säger Andreas Almqvist.

Appen har flera år på nacken, men enligt Almqvist är det först nu, när man börjat uppmuntra användning­en, som avsaknaden av statistik blivit ett problem.

– Fram till nu har användande­t varit så pass litet att det inte spelat så stor roll.

HAN FÖRSÄKRAR OCKSÅ att det kommer att tas fram en lösning för de resenärer som inte kan eller vill använda en mobilapp.

– Hela tanken är att det ska bli enklare att köpa sin biljett, men det kommer att finnas alternativ även efter 2019.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? GÅR INTE ATT BLIPPA. Den Qr-kod som skapas när man köper biljett via Hallandstr­afikens app visas bara upp för föraren. När resekortet blippas skapas däremot statistik om var resenären startat sin resa.
Bild: ROGER LARSSON GÅR INTE ATT BLIPPA. Den Qr-kod som skapas när man köper biljett via Hallandstr­afikens app visas bara upp för föraren. När resekortet blippas skapas däremot statistik om var resenären startat sin resa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden