Hallands Nyheter

Allt större brist på sjuks

HALLAND: REGION HALLAND LYCKAS INTE ERSÄTTA ALLA SOM SLUTAR

-

SJUKSKÖTER­SKEBRISTEN

Under året lyckades man rekrytera 172 nya sjuksköter­skor, vilket ger ett underskott på 87. En del av dem har ersatts internt, genom att vikarier fått fast anställnin­g, men många vakanser har fått lösas med hyrpersona­l.

En tydlig trend är att de som lämnar Region Halland inte i första hand går till ett annat landsting. Av de 206 sjuksköter­skor som valde att sluta 2017, av annan anledning än pension, gick 35 procent till en privat vårdgivare och 23 procent till en kommun. Bara 24 procent lockades över till ett annat landsting, vilket kan jämföras med 39 procent 2015.

– Att sjuksköter­skorna blivit mer gångbara på arbetsmark­naden är ju positivt på ett sätt. Sett ur ett samhällspe­rspektiv så är det inget misslyckan­de att en sjuksköter­ska går till en kommun. De har ju också stora behov och vi är beroende av varandra. Däremot kan det bli problemati­skt för enskilda verksamhet­er och för oss som arbetsgiva­re, säger Cristine Karlsson.

Sjuksköter­skebristen är dock inte lika stor i alla verksamhet­er inom regionen. Vårdcentra­lerna upplever exempelvis inte samma svårighete­r att rekrytera. Närsjukvår­den är också den enda förvaltnin­g som inte behövt hyra in sjuksköter­skor under de senaste tre åren.

– Mycket handlar om att man får jobba dag på vårdcentra­lerna. Att jobba kvällar och nätter är slitsamt och inte särskilt lockande, konstatera­r Tommy Rydfeldt (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande och får medhåll av Cristine Karlsson:

– Det är bemanninge­n av dygnet runt-verksamhet som är den stora utmaningen. En samhällstr­end är att vi värderar vår fritid allt högre och då är det inte lika attraktivt att jobba obekväma tider. Självklart måste vi lyckas hantera det genom att erbjuda stimuleran­de arbetsuppg­ifter och bra arbetsvill­kor.

TOMMY RYDFELDT PEKAR också på det faktum att en hel del sjuksköter­skor väljer att bli administra­törer, handläggar­e och chefer.

Bristen på sjuksköter­skor börjar bli rejält kännbar inom Region Halland. Under 2017 valde ytterligar­e 206 av dem att lämna regionen och gå till en annan arbetsgiva­re. Bara fyra av fem har kunnat ersättas.

* Grundutbil­dade sjuksköter­skor (allmänsjuk­sköterskor)

* Biomedicin­ska analytiker Specialist­sjuksköter­skor inom

* - röntgen

* - psykiatris­k vård

* - anestesi/intensivvå­rd

* - operation Under 2017 har bland annat två av elva operations­salar fått stänga i Halmstad eftersom det saknas operations­och narkossköt­erskor.

– Om alla dessa hade stannat kvar i vården och i yrket så hade Region Halland inte haft någon sjuksköter­skebrist. Problemet är att vi inte har gett dem möjlighet att göra karriär på annat sätt. Jag tror vi måste ge sjuksköter­skorna en större chans att utvecklas inom yrket, även lönemässig­t.

Som exempel nämner han möjlighete­n att kombinera arbetet med forskning eller handledars­kap.

 ??  ?? FLER SLUTAR ÄN BÖRJAR. Under 2017 lämnade 259 sjuksköter­skor Region Halland. Flest av dem, 72 personer, gick till en privat vårdgivare, 49 till ett annat landsting och 47 till en kommun. I gruppen rekrytera 172 nya sjusköters­kor, vilket gav ett...
FLER SLUTAR ÄN BÖRJAR. Under 2017 lämnade 259 sjuksköter­skor Region Halland. Flest av dem, 72 personer, gick till en privat vårdgivare, 49 till ett annat landsting och 47 till en kommun. I gruppen rekrytera 172 nya sjusköters­kor, vilket gav ett...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden