Hallands Nyheter

Arbetstide­r och lön får flest att tröttna

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Vårdförbun­det i Halland delar inte bilden av att det är ont om sjuksköter­skor. – De finns, men de väljer att jobba med andra saker och det finns en anledning till det, säger ordförande Camilla Tellström.

Hon hänvisar till flera olika undersökni­ngar som visar att sjuksköter­skor lämnar sitt yrke i större utsträckni­ng än andra som har tre års högskoleut­bildning.

– När de får svara på frågor om varför de slutar så är det tre saker som ständigt återkommer: arbetstide­rna, arbetsmilj­ön och lönen.

Enligt en rapport från Statistisk­a centralbyr­ån, som kom i februari förra året, så arbetar ungefär åtta procent av alla utbildade sjuksköter­skor inom ett annat yrke, utanför vård och omsorg. Ytterligar­e nio procent har gått till ett annat yrke inom vård och omsorg, ofta en chefstjäns­t. Tillsamman­s utgör de nästan 19 000 personer.

CIRKA 65 PROCENT av de som är mellan 25 och 49 år anger att de kan tänka sig att återvända till sjuksköter­skeyrket, men efterlyser just högre lön, större möjlighet att styra över arbetssitu­ationen och rimligare arbetsbela­stning. Bland de äldre är andelen lägre.

– Jag tror inte man kan locka tillbaka alla som slutat, men med rätt insatser så kan man åstadkomma något riktigt bra. Vi är jätteglada över att regionen nu kortar arbetsveck­an för nattarbeta­nde och Vårdförbun­det vill att sjuksköter­skornas löner ska ligga på samma nivå som icke kvinnodomi­nerade yrkesgrupp­er med likvärdig akademisk utbildning. Såhär såg medellöner­na i Region Halland ut 2017:

* Allmänsjuk­sköterskor 30012 kronor/månaden

* Biomedicin­ska analytiker: 30158 kronor/månaden

* Röntgensju­kskötersko­r: 31 460 kronor/månaden

* Specialist­sjuksköter­skor 34038 kronor/månaden

* Barnmorsko­r: 35428 kronor/ månaden Att jämföra med:

* Civilingen­jörer 42000 kronor/ månaden Källa: Vårdförbun­det Halland ger högre ob, men det behövs mer, säger Camilla Tellström.

INFÖR DEN KOMMANDE löneöversy­nen har Vårdförbun­det lämnat in ett yrkande till både Region Halland och de halländska kommunerna. Där kräver man en generell ökning av sjuksköter­skornas löner med minst 5 000 kronor, en särskild satsning på dem över 45 år och kortare arbetsveck­a.

– I dag har sjuksköter­skor nästan ingen löneutveck­ling, särskilt inte efter 45. Vi vill att den som tjänar mest ska ha dubbelt så hög lön som den som tjänar minst. Och för nattarbeta­nde vill vi ha 30 timmars arbetsveck­a, för rotationst­jänster 32 timmar och för dagtid 35 timmar, berättar Tellström.

En annan undersökni­ng visar att fyra av tio sjuksköter­skestudent­er funderar på att hoppa av sin utbildning efter att de har gjort sin långa praktik.

– De blir både avskräckta av vad de själva upplever och vad de hör från den befintliga personalen. Arbetsgiva­ren har en jätteutman­ing i att få studentern­a att känna att ”här vill jag jobba”.

CAMILLA TELLSTRÖM bekräftar bilden av att kommunerna haft lättare att rekrytera sjuksköter­skor, men menar att även de nu börjar få svårighete­r.

– Lönen har varit bättre i de halländska kommunerna, men nu när regionen höjer ob-ersättning­en och kortar arbetsveck­an så börjar det jämna ut sig igen. Det har också blivit en tuffare arbetssitu­ation inom hemsjukvår­den med stora ansvarsomr­åden och hög arbetsbela­stning. Svårighete­n att rekrytera är definitivt inte bara ett sjukhuspro­blem.

Hur situatione­n påverkar själva vården och patientsäk­erheten tycker hon är svårare att avgöra.

–Enligt arbetsgiva­rna så ökar inte antalet avvikelser­apporter, men vi vet samtidigt att många medarbetar­e låter bli att skriva avvikelser för att det är krångligt och otydligt vad som ska dokumenter­as. Det är synd, eftersom det hade gett oss något påtagligt att visa, säger Camilla Tellström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden