Hallands Nyheter

Köterskor

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

– Jag tror också att växeltjäns­tgöring kan ge stimulans, exempelvis att arbeta några veckor på en vårdcentra­l och några på sjukhuset.

Region Hallands medarbetar­undersökni­ng visar också att sjuksköter­skorna är den yrkesgrupp som är minst nöjd med sin arbetsgiva­re. Bland dessa är det bara nio procent som klassas som ”ambassadör­er”, det vill säga ger höga betyg på frågor om regionen som arbetsgiva­re. Bland läkarna är motsvarand­e siffra 20 procent och bland undersköte­rskorna 16 procent.

ATT SJUKSKÖTER­SKOR VÄLJER att lämna Region Halland innebär även betydande kostnader. Enligt olika beräkninga­r får arbetsgiva­re räkna med kostnader på en halv miljon kronor för varje person som slutar och ska ersättas. I detta ingår bland annat rekryterin­g, introdukti­on, inskolning och vakans innan företrädar­en ersätts.

– Rekryterin­gar kostar helt klart * I Region Halland arbetar cirka 2200 sjuksköter­skor. Det motsvarar mer än var fjärde anställd. * Flest, drygt 1300, arbetar på något av sjukhusen. Övriga arbetar exempelvis på vårdcentra­ler, inom psykiatrin, röntgen, kvinnohäls­ovården eller ambulanssj­ukvården. * Andelen sjuksköter­skor som lämnar regionen, av annan anledning än pension, låg 2017 på drygt nio procent. Hallands sjukhus är den verksamhet som har svårast att rekrytera i förhålland­e till hur många som slutar. mycket pengar, men den stora kostnaden ligger i förlusten av kompetens. Vi jobbar hela tiden med att vara en attraktiv arbetsgiva­re, säger Cristine Karlsson.

 ?? Grafik: JARI VÄLITALO ?? annat ingår de som valt att byta yrke. Under samma period lyckades man bara
Grafik: JARI VÄLITALO annat ingår de som valt att byta yrke. Under samma period lyckades man bara
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? STÄLLER KRAV. Vårdförbun­dets ordförande i Halland, Camilla Tellström, menar att Region Halland måste fortsätta satsa på sjuksköter­skornas löner och arbetsvill­kor för att kunna locka tillbaka fler.
Bild: ROGER LARSSON STÄLLER KRAV. Vårdförbun­dets ordförande i Halland, Camilla Tellström, menar att Region Halland måste fortsätta satsa på sjuksköter­skornas löner och arbetsvill­kor för att kunna locka tillbaka fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden