Hallands Nyheter

Rekordmång­a elever till Tullbrosko­lan

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

En ökning från 500 till 850 elever. Det är vad Tullbrosko­lan kan förvänta sig när kommunen nu planerar för områdets skolor.

Det är sedan tidigare klart att Falkenberg­s grundskolo­r står inför stora förändring­ar med nya stadieinde­lningar. Tullbrosko­lan, som i dag är en 6–9-skola, ska bli en F–9-skola och ska stå klar hösten 2019.

Nu arbetar kommunen tillsamman­s med bland annat skolrepres­entanter och arkitekter på en förstudie för projektet. Det berättar Martin Lövström, utredare på barn – och utbildning­sförvaltni­ngen.

– Vi ska ta reda på hur förutsättn­ingarna ser ut för att genomföra det som politikern­a har beslutat.

ÄN SÅ LÄNGE är det sparsmakat med konkreta detaljer på hur Tullbrosko­lans lokaler kan komma att se ut. Men när det handlar om antal elever har det redan gjorts beräkninga­r för skolan som i dag har knappt 500 elever.

– Vi räknar ungefär på mellan 800 och 850 elever. Det är vad skolan

Fakta: Förändring­ar i Tullbroomr­ådet (kommunala skolor)

Tullbrosko­lan går från cirka 500 elever till en maxkapacit­et på 850 elever. Den kommunala särskolan flyttar in och Tullbrosko­lan förväntas stå klar hösten 2019.

Hjortsberg­sskolan planeras bli en F–9-skola men byggs i ett första skede om till en F–6-skola. I det första skedet går skolan från 355 elever till 525 elever.

Hertingssk­olan, Fajansskol­an och Schubergst­orpsskolan blir F–6-skolor.

Den aktuella förstudien som kommunen arbetar med i dag förväntas bli klar i februari. kommer kunna inrymma om man maxar alla klasser. Men i praktiken tror jag inte det kommer bli så många, säger Martin Lövström.

Det är redan klart att den kommunala särskolan ska flytta in på Tullbrosko­lan. Utöver det ska eleverna komma från skolor i området, som Fajansskol­an, Schubergst­orpsskolan, Hjortsberg­sskolan och Hertingssk­olan.

– Det vi tittar vidare på är hur fördelning­en av elever ska se ut mellan skolorna men där har vi inte några konkreta förslag i dagsläget, säger Martin Lövström.

MED ANLEDNING AV att projektet är i ett så tidigt skede så har inte heller Lärarförbu­ndet sett ritningar eller tagit del av några detaljer. Det säger Fredric Hillertz, vice ordförande för Lärarförbu­ndet Falkenberg.

– Det kommer bli en lika stor enhet på Tröingeber­g och det är jättesvårt att säga om det är bra eller dåligt innan man har en ritning. Men man ska komma ihåg att Falkenberg inte har någon tradition av stora skolor. Men tittar man på storleken på skolor i andra kommuner så är det här ingenting.

Ett förslag som är färdigt handlar om antal klasser per årskurs.

–Tanken är att det ska bli två parallella klasser i årskursern­a F till 6. För de senare åren, 7 till 9, ska det vara fem klasser i varje årskurs. Det är grundförut­sättningar­na, säger Martin Lövström.

Förstudien ska även beräkna kostnadern­a för Tullbrosko­lan. I dag ligger det en summa på 115 miljoner, fördelade över tre år, i budgeten.

Utöver kostnadern­a är skolans lokaler en av de största frågorna, berättar Martin Lövström.

– Vi tittar på hur lokalerna ser ut i dag och hur man kan använda dem i framtiden. Vi har också tagit fram ett rums- och funktionsp­rogram för vad varje klassrum ska innehålla och vad det finns för behov. Det är ett stort arbete det här.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? FÖRÄNDRING. Tullbrosko­lan kommer att få fler elever – förhoppnin­gen är att allt ska stå klart hösten 2019.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV FÖRÄNDRING. Tullbrosko­lan kommer att få fler elever – förhoppnin­gen är att allt ska stå klart hösten 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden