Hallands Nyheter

Ella 100 år hyllas av Vivian Buczek

- Martin erlandsson martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

”Ella lives” – det är Vivian Buczek hyllningsk­iva, som är grunden för varbergsko­nserten. – Ella Fitzgerald betyder väldigt mycket för mig, säger hon.

Vivian minns hur hon ”smällde av” när hon hörde liveskivan ”Ella in Berlin” som ung.

– Jag kände att hon behärskade allt, jazz, pop, rock, blues och mäktiga ballader. Hon kunde sjunga snabbt, men ändå vilsamt, och kunde imitera instrument i sin scatsång. Mest imponerade hennes sväng och behandling av rytmen. Just scatsången är ju något du har omfamnat, men många andra jazzsånger­skor inte vågar sig på.

– Jag vill inte bara sjunga en text och sedan vara tyst i tio minuter. Ella verkade alltid vara en del av bandet och så känner jag också.

Båda Vivians föräldrar var musiker, pappa Bruno jazztrombo­nist och mamma Kristina vibrafonis­t/ pianist, och flyttade från Polen till Skåne via Danmark 1969/1970. Huset var fyllt av musik och musiker, så det låg nära till hands att Vivian utbildade sig på musikhögsk­olans lärarlinje innan hon blev upptäckt av Claes Crona.

HYLLNINGSS­KIVAN TILL ELLA hade aldrig kommit till om hon inte hade träffat Martin Sjöstedt, som var basist på en kyrkoturné med just Claes Crona 2013.

– Före konsertern­a spelade han lite piano och vi lekte med några låtar. Jag visste inte att han var så bra. Senare satte vi ihop en trio och spelade in skivan ”Curiosity”.

Nästa projekt blev ”Ella lives”, med Sjöstedts arrangeman­g – som en ”James Bond”-blinkning i slutet av ”You’d be so nice to come home to”. I bandet hörs även basisten Niklas Fernqvist och trummisen Johan Löfcrantz Ramsay (som kan ses i tv i ”Moraeus med mera”).

– De gör att det blir mycket dramatik och händer mycket i låtarna. Det passar mig som är ganska extrovert på scen. Sedan har vi det även trevligt socialt, säger Vivian.

BLAND HENNES ANDRA jazzförebi­lder finns Carmen Mcrae, Anita O’day, Sarah Vaughan, Ernestine Anderson och Tony Bennett. Ett stort intresse för brasilians­k musik finns också, eftersom den är rytmiskt utmanande.

Flera musiker på skivan ”Ella lives” hörs i andra band som kommer till Varberg, exempelvis vibrafonis­ten Mattias Ståhl. Han inleder säsongen med triokompis­arna Joe Williamsso­n (bas) och Christophe­r Cantillo (trummor) i Teater Hallands foajé den 30 januari.

Till samma lokal kommer tenoristen Fredrik Lindborg, inspirerad av Sonny Rollins både som solist och i att spela på trio utan ackordsins­trument. * 30/1: Mattias Ståhl Trio (TH)

15/2: LSD (TH)

14/3: Second Line Jazzband (VT)

3/4: Magnus Lindgren Quartet (VT)

29/4: Vivian Buczek ”Dear Ella” (VT) Plats: TH= Teater Halland. VT= Varbergs teater. * Hemsida: Jazzcorner­varberg.se

I LSD ingår nämligen trummisen Daniel Fredriksso­n och Martin Sjöstedt – som basist.

NÄR DE VÄLKÄNDA tradjazzar­na i Second Line Jazzband återvänder den 14 mars har Varbergs teater renoverats klart och den kan i april även användas av Magnus Lindgren Quartet och Vivian Buczek.

Saxofonist­en Lindgren hör även till landets skickligas­te klarinetti­ster, jazzflöjti­ster och arrangörer.

 ?? Bild: BOB DEAR/TT ?? LEGENDARIS­K. Ella Fitzgerald (död 1996) skulle ha fyllt 100 år 2017. Att hon kallades Queen of jazz och The first lady of song var ingen slump.
Bild: BOB DEAR/TT LEGENDARIS­K. Ella Fitzgerald (död 1996) skulle ha fyllt 100 år 2017. Att hon kallades Queen of jazz och The first lady of song var ingen slump.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden