Hallands Nyheter

Varberg får ingen som värnar husen

VARBERG: Kommunen kan klara sig utan en egen antikvarie. Det är budskapet från ett splittrat fullmäktig­e – efter en glödhet debatt.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Någon kommunanti­kvarie behövs inte. Ingen inventerin­g av gamla kulturintr­essanta byggnader och miljöer heller. Samtidigt rannsakar sig en och annan politiker över rivningar de ångrar. Som Malmen 5 och Zimmermans­ka villan.

Det rivs och byggs som aldrig förr i Varberg i förtätning­ens namn. Ibland görs det utan någon större eftertanke. I alla fall om man ska förlita sig på nyhetsarti­klar i den här tidningen och på mängder av insändare i frågan.

ATT LINDA BERGGRENS (S) motion vållade het debatt i kommunfull­mäktige i tisdags visar också att frågan är glödhet. Berggren vill att kommunen anställer en så kallad kommunanti­kvarie. Enkelt uttryckt en expert på gamla hus och kulturmilj­öer. En person som kommer in tidigt i planeringe­n av ny bebyggelse och som kan sätta ned foten och vägleda rätt. Sådana tjänster finns i en rad andra svenska kommuner.

Jobbet skulle inte bara handla om att spara gamla byggnader utan också om att utveckla dem. Till exempel som man gjort på Södra vägen snett mitt emot Urbaths kiosk.

– Byggnadsnä­mnden skulle ha en väldigt stor nytta av en kommunanti­kvarie, hävdar Linda Berggren. Loppet är redan kört när detaljplan­processen är i gång. Då får vi höra att vi är för sent ute. I dag överväger behovet av bostäder och därför godkänner vi en rivning.

SETT I BACKSPEGEL­N är Socialdemo­kraterna knappast kända för att bevara gamla kulturmilj­öer, men i det här fallet står hela S-gruppen på Linda Berggrens sida.

Motståndar­na hävdar dock att remissinst­ansen Kuturmiljö Halland räcker för att inte hamna snett, även om man kanske inte alltid lyssnar tillräckli­gt noga på vad de säger.

– Jag har dåligt samvete för att vi rev Malmen och Zimmermans­ka villan, erkänner Tobias Carlsson (L). Men lösningen med Kulturmilj­ö Halland är bättre.

Ett annat motargumen­t är att plan- och bygglagen redan kräver att kulturmilj­övärdena vägs in.

Dessutom finns även möjlighete­n att bevara hus genom så kallad Q-märkning

Byggnadsnä­mndens ordförande Stefan Stenberg (C) öppnar dock för framtiden.

– Vi behöver skaffa mer kompetens inom förvaltnin­gen och det är möjligt att vi kan ha en kommunanti­kvarie i framtiden. Men vi är inte där än, säger han.

Både Sverigedem­okraterna och SPI Välfärden anslöt sig till Socialdemo­kraternas förslag. Efter votering vann dock den borgerliga alliansen med röstsiffro­rna 31–30.

Lennart Johanssons (S) motion om att göra en inventerin­g av viktiga kulturmilj­öer och att dessutom ta fram program för hur de ska bevaras röstades också ned eftersom dessa arbeten redan anses ha gjorts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden