Hallands Nyheter

Fixa kommunanti­kvarie!

KULTURMILJ­Ö. Tänk om Varberg. Ta lärdom av grannkommu­nen. Byggnadsan­tikvarisk expertis behövs!

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 19/1.Att gråta över rivet kulturarv kan tyckas vara som att gråta över spilld mjölk. Huset kommer ju aldrig mer igen, så varför ödsla tid på nostalgitr­ippar?

Den som tror att sund stadsutvec­kling är lika med snabb förtätning är dock helt fel ute. Det är inte tack vare byggnader som Gallerian och Systembola­gshuset som Varbergs vinner pris som Årets stadskärna.

I MOTIVERING­EN FÖR det priset, från 2016, står. ”Med respekt för historiens rötter och kulturens betydelse fortsätter man bygga framtidens hållbara samhälle för människor att vilja besöka, bo och verka i”.

Att förstå att vårda kulturmilj­ö är att vårda en stads själ – och förmågan till det senare blir avgörande för om folk uppfattar Varberg som en attraktiv plats att bo och verka i.

GENOM ATT HA en kommunanti­kvarie som är delaktig i hela samhällsby­ggnadsproc­essen och kan bidra med kulturhist­oriska synpunkter minskar man risken för huvudlösa beslut som allmänhet med även folkvalda sedan sörjer över – likt de ångerfulla i kommunfull­mäktigedeb­atten i tisdags.

Ändå föll S-förslaget om att anställa en kommunanti­kvarie med siffrorna 31/30.

”Att inrätta en kommunanti­kvarie är ingen garant för att besluten blir annorlunda.” ”Vi har redan det kunskapsun­derlag vi behöver och vi anlitar redan Kulturmilj­ö Halland.” ”Det är inte nödvändigt­vis en fördel att kompetens hamnar innanför väggarna.” Så löd en del av argumenten från företrädar­e för allianspar­tierna.

I DEN ALLIANSSTY­RDA grannkommu­nen i norr, som har haft en kommunanti­kvarie i väldigt många år, är det dock ett helt annat ljud i skällan.

– Det är en specialist­kompetens som är väldigt viktig att ha och som bidrar till att öka medvetenhe­ten om kulturmilj­ö och kulturhist­oriska värden, säger Fredrik Hansson (C), kommunalrå­d i Kungsbacka.

KUNGSBACKA ÄR, PRECIS som Varberg, inne i en expansiv fas.

– Vi bygger mycket i Kungsbacka och det är angeläget att den här kompetense­n finns med i processen redan från början, säger han.

Sofia Larsson, som är Kungsbacka­s kommunanti­kvarie, tecknar en liknande bild.

– Som kommunanti­kvarie kommer jag in i ett tidigt skede i planering och diskussion­er och kan peka på vad som är viktigt att tänka på när man exempelvis skall förtäta. Det gör att kommunen sedan kan göra medvetna val när de planerar staden.

MEN VARJE NY tjänst kostar pengar, gnällde antikvarie­motståndar­e i Varbergsde­batten. Visst. Men det är intet mot vad det kostar att slarva bort kulturarv!

– Det finns ett stort ekonomiskt värde i gamla kulturmilj­öer. Intresset för byggnadsvå­rd har ökat väldigt på senare år. Det är tacksamt att bevara gamla vackra hus och när man tar strid för det är det sällan någon ångrar beslutet efteråt. Snarare brukar de allra flesta vara väldigt nöjda över att man stått emot trycket att riva, säger Sofia Larsson.

Att Varberg, precis som byggnadsnä­mndens ordförande konstatera­de, behöver mer kompetens är uppenbart. Därför kan han tänka sig att kommunen kan ha en kommunanti­kvarie i framtiden.

– Men vi är inte där än, sade Stefan Stenberg (C).

INTE? FAKTUM ÄR att Varberg borde ha varit där för länge sedan. Gamla misstag kan inte rättas till, men nya kan undvikas. Och en kommunanti­kvarie kan användas till mycket mer än att vara remissinst­ans. I Kungsbacka ingår det exempelvis i uppdraget att jobba utåt mot allmänhete­n, att väcka intresse för såväl kända som glömda kulturmilj­öer, att ge råd till privatpers­oner som skall bygga om gamla hus. Det är allt annat än onödigt arbete.

 ?? Bild: MARIA GREDESKOG ?? FÖRLUST. Varför slakta gamla hus om de kan räddas?
Bild: MARIA GREDESKOG FÖRLUST. Varför slakta gamla hus om de kan räddas?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden